Kezdőlap / Függőségek / Milyenek a droggyanús gyerekek?

Milyenek a droggyanús gyerekek?

A világszerte szigorodó jogszabályok ellenére a drogárusok hada már a kisiskolásokat sem kíméli, a középiskolás korosztály azonban még nagyobb veszélyeknek van kitéve.
A testet-lelket romboló kábítószer rabjává válás nem egyetlen pillanat műve. Ha a család elég éber, a végzetessé válható folyamat idejében megállítható.
Bizonyos tünetekből a környezet már a kezdet kezdetén észreveheti a gyereken a drog hatásait.
A társasági szerként jegyzett marihuana, az LSD, a speed, az extasy, a kokain, a hasis sokaknak eleinte csupán doppingszerként hat, mert hatásukra csökken a fáradtságérzet. A tartósan fogyasztó azonban előbb-utóbb elszakad a valóságtól, a világtól. Erős akarattal és főként időben azonban viszonylag könnyen abba lehet hagyni a drogozást, ekkor az elvonás sem okoz még komolyabb egészségkárosodást.
Miről veheti észre a szülő, hogy drogozik a gyereke? A szem sok mindent elárul. A speed, az extasy, a kokain, a marihuana, a hasis és az LSD fogyasztójának pupillája tág, és hirtelen fény hatására sem szűkül össze. Aki viszont morfinszármazékot, heroint, metadont fogyaszt, annak pontnyira zsugorodott pupillája fény hatására sem tágul. Ez utóbbi szereket kedvelők függősége különösen veszélyes, egy esztendő alatt bekövetkezik a teljes szellemi és testi leépülésük. Kizárólag a vásárláshoz szükséges pénz megszerzésével foglalkoznak, akár bűncselekmény útján is. Bambán maguk elé merednek, hajuk és körmük töredezni kezd. Ha vénásan jutnak a drogokhoz, még májgyulladás és AIDS is fenyegeti őket.
A viselkedésbeli tüneteken kívül árulkodnak a test különböző részein fellelhető tűszúrások nyomai. E nyomok a kari vénákon kívül a nyaki ereken, a nyelv alatt, a nemi szerven, a bokák fölött, sőt újabban a tetoválásokban egyaránt előfordulhatnak. Az orron át beszippantott drogoktól eleinte szipog a beteg, majd átlyukadhat az orrsövénye is.
Hová forduljon a környezet, ha szeretné megerősíteni vagy eloszlatni a gyanúját? Kérheti a helyi drogambulanciától vagy a gyerekorvostól a vizeletvizsgálatot.
Több, drogelvonással foglalkozó szakember szerint számos későbbi baj megelőzhető lenne, ha a 14-16 éves korosztálynál kötelező iskolai szűrést végeznének. Egy egész korosztály ellenőrzése nem kerülne többe, mint egyetlen, súlyos drogos gyógyítása.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás