Alkoholizmus

Magyarországon az alkoholizmus a legnagyobb problémát okozza, mert a legtöbb embert ez a normaszegő magatartás érinti (fogyasztók és hozzátartozói). Összgazdasági szempontból a legtöbb árat fizetünk érte. az alkohol okozta betegségek kezelése, az alkohol miatt a munkából kiesők jövedelempótlása, a tartós munkanélküliség, megváltozott munkaképességű emberek, rehabilitációs eljárások, szociális, hajléktalan-rendszerben megjelenő emberek, bűncselekmények elkövetői-utána börtönbüntetést töltők, áldozatok ellátása, intézményben való elhelyezése. Ugyanakkor az államnak legális bevétel, az embereknek legális pszichotróp szer az alkohol.
Szociológiailag megfogalmazva az alkoholista az, akinek az alkoholfogyasztás nehézséget okoz társadalmi szerepeinek ellátásában, a társadalmi elvárásoknak megfelelő viselkedésben. Hajlamosító tényezőkként felsorolhatunk párat, mint pl. az egyéni szocializációs folyamat hibái, gyermekkori, családi, felnőttkori, baráti, munkahelyi hatások, az adott közösség ivási szokásai és megítélései, stressz állapotok, belső feszültséget, hozzáférhetőség. Ma hazánkban egy főre jutó alkoholmennyiség 11,5 liter tiszta alkoholban számítva. Az alkoholisták döntő részben a 31-49 éves korosztályból kerülnek ki, de egyre jobban növekszik a nők aránya is. Viszont a legveszélyeztetettebbek az alsó társadalmi rétegbe tartozó iskolázatlanok/szakképzetlenebb és a fiatalok. A fiatalok alkoholfogyasztása gyorsabban nő, mint az átlagos fogyasztás, hamarabb lesznek részeges és gyakoribbak a szövődmények is. Gyorsabban válnak dependensekké (függőkké) mint a felnőttek és a fiatalon megszokott italozó magatartási formák felnőtt korban is megmaradnak.
A társadalomtudományok ez esetben is összehangolt tevékenységet folytatnak a megelőzés, kezelés, gyógyítás, rehabilitáció tekintetében. Fontos a prevenciós feladatok kiépítése gyermekvédelmi intézményekben, együttműködés az egészségügyi szolgáltatókkal, intézményekkel, Igazságügyi Hivatalokkal, Pártfogói Felügyelettel, Rendvédelmi szervekkel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mell önvizsgálat

A megelőzésben a mell önvizsgálata a legfontosabb. Ezt minden 20 év feletti lánynak, ill. asszonynak …

Leave a Reply