Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A legeltetés előkészítése

Állategészség védelem: A legeltetés előkészítése

A legeltetett területen termett fű a legolcsóbb takarmány, a legeltetés pedig a leggazdaságosabb takarmányozási mód. A legelőn a kedvező élettani hatások mellett is különböző egészségi károsodások érhetik állatainkat. A káros hatások közül felsorolunk néhányat: helytelen használat, az ápolás hiánya, a gyomnövények és a mérgező növények elszaporodása, a járványvédelmi berendezések hiányossága, a kisegítő berendezések hiánya vagy ezek karbantartásának elmaradása stb.
A legeltetés megkezdése előtt elsődleges feladataink közé tartozik a mérgező növények kiirtása: nadragulya (Atropa belladonna), csattanó maszlag (Datura stramonium), beléndek (Hyoscyamus niger), boglárkafélék (Ranunculus), bürök (Conium maculatum), mezei zsurló (Equisetum arvense), nagy aranka (Cuscuta campestris), fehér zászpa (Veratrum album), őszi kikerics (Colchicum autumnale), tavaszi hérics (Adonis vernalis), egynyári szélfű (Merculialis annua), fekete bodza (Sambucus nigra), kecskerágó (Euonymus europaea) stb.
A legelőterületeken ne csak a mérgező növényeket irtsuk ki, hanem a gyomnövények közül azokat is, amelyeket az állatok következetesen elkerülnek, pl. a tövises iglicét (Ononis spinosa), a mentaféléket, az ördögszekeret, a rekettyét stb.
A mérgező növények és a gyomnövények irtására szintetikus gyomirtó szereket alkalmazunk. A gyomirtók a javasolt adagban emberre és állatokra veszélytelenek, a várakozási idő elteltével nem zavarják a legeltetést.
Még a legeltetést megelőzően végezzük el a kutak karbantartását: a kutak környékét az elfolyás lehetőségét kiépítve feltöltjük, a vályúkat helyreállítjuk (megjavítjuk) és kitisztítjuk, a kút vizét és az alján felgyülemlett iszapot kimerjük, klórmésszel fertőtlenítjük. A kutak karbantartása általában a tulajdonos feladata. Ha a kutat bérlő használja, javasoljuk, hogy a karbantartásról a tulajdonos és a bérlő írásban egyezzen meg.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás