Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A lucernaszaponinok

Állategészség védelem: A lucernaszaponinok

A lucernaszaponinok a baromfiállományban hasmenést, a növekedésben való visszamaradást, tojástermelés-csökkenést okoznak (VEPEX, lucernalevélliszt). A lucernaszaponin a koleszterinnel a bélcsatornában molekulárisan kötődik és az ürülékkel eltávozik. A VEPEX-hez vagy a lucernalevéllisztet tartalmazó keverékekhez adott nagy (3-6%) koleszterintartalmú takarmányzsírral (sárga ipari zsír, T-1 zsír) az újszülött malacok hemolitikus sárgasága kivédhető volt. Hasonlóan nagy koleszterintartalmú takarmányzsírral a csirkék növekedését, a tojástermelést fokozni lehetett.
Fenolos vegyületek. A fenolok és oxidált származékai tartoznak ide. A fehérjék emészthetőségét és táplálóértékét csökkentik. Legelterjedtebbek a fenolos vegyületek a cirokfélékben, az árpa és a rozs szemtermésében, a burgonyában, a repcemagban, a lóbabban, a lucernában, a borsóban stb. A fenolos komponensek a polifeniloxidáz jelenlétében oxidálódnak. Az enzimreakció során belőlük kinonok képződnek, amely irreverzíbilisen kötődnek aminosavakkal, peptidekkel, kondenzálódnak fehérjékkel. Kedvezőtlen hatásuk megelőzésére a fenolos vegyületekben szegényebb fajták választása kínálkozik.
Flatulancia. Bizonyos növényi magvak (főleg hüvelyesek) takarmányozási célú felhasználása után fokozott gáztermelés, felfúvódás tapasztalható. A flatus nem betegség, kellemetlen közérzetet, a takarmányfogyasztás csökkenését váltja ki. A babból izolált flatusképző faktor oligoszacharid volt (raffinóz és sztachióz). A fokozott gázképződést (CO2 és H2) valószínűleg ezen vegyület mikrobás erjedése okozza. Védekezés: olyan babfajták szelektálása, amelyek oligoszacharid-mentesek.
Ásványianyagcsere-zavar. Ide soroljuk mindazon vegyületeket, amelyek csökkentik néhány ásványi elem (Ca, Fe, Mg, Zn, J) felszívódását vagy megzavarják ezek metabolikus hasznosítását (fitinsavak, oxálsav).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás