Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Cianogének

Állategészség védelem: Cianogének

A növényekben glukozid formában fordulnak elő. Csaknem kétezer ciánglukozid-tartalmú növényt tartanak nyilván, ezek közül 23 cianogén glukozid szerkezeti és kémiai tulajdonságát ismerik. Relatíve nagy koncentrációban található a szudáni cirokfűben (bugahányásig), a lenmagban, a hüvelyesekben, egyes fűfélékben. A ciánglukozidok közül legtöbbet tárgyalt a linamarin, a hüvelyesek és a lenmag cianidtartalmú glukozidja. Belőle specifikus glukoxidáz vagy a gyomor sósavjának hatására autohidrolízis során HCN szabadul fel. A hidrogén-cianid citotoxikus hatású.
A favizmus súlyos fokú hemolitikus anémia. A betegséget eddig csak emberben találták meg, nyers vagy főtt lóbab elfogyasztását követően.
A latirizmus néptömegeket sújtó betegség, amely a Lathyrus-magvak fogyasztásával kapcsolatos. A magvak toxicitása, a súlyos fokú neurotoxikus szindróma a magokat vízben főzve vagy áztatva szüntethető meg.
Természetes antivitaminok. Antivitaminoknak nevezzük azokat a természetes anyagokat, amelyek képesek a vitaminok hatását inaktiválni vagy egyesek felszívódását gátolni, a szervezet vitaminegyensúlyát megbontani: Ismert antivitaminok: antivitamin-A (lipoxigenáz), antivitamin-D, antivitamin-E, antivitamin-K (dikumarol), antiniacin, antivitamin-B12.
Növényi ösztrogének (fitoösztc ogének). A növényi öszliogének többnyire az izoflavonoid vegyületekhez tartoznak. A növényekben betöltött szerepük teljes mértékben még nem tisztázott. Tudjuk, hogy autooxidáns hatásukkal, baktericid és vírussztatikus hatásukkal védik a növényeket, kelátképző tulajdonságuk alapján szerepet játszanak az anorganikus anyagok szállításában, zavart okoznak a növényt károsító rovarok szaporodásában stb.
Az izoflavonoidok 1,2-difenil-propán vázzal rendelkező vegyületek. Legismertebb növényi ösztrogének: genisztein, formonentin, daidzein, pratenzein, kumösztrol, lucernol, trifoliol, szativol stb. Az 1970-es években kb. 150 ösztrogén izofiavon vegyületet izoláltak és tisztázták ezek kémiai szerkezetét.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás