Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A tőgy mirigyes állományának gyulladása

Állategészség védelem: A tőgy mirigyes állományának gyulladása

A parenchimás tőgygyulladás kórfolyamatai elsősorban a mirigylebenykékben, valamint az azokat övező kötőszövetben (interstícium) zajlanak. A betegség előfordulhat heveny és idült formában is, kivételesen a szárazonállás idején vagy még nem tejelő, szűz állatokon.
A fertőződés kialakulhat galaktogén, hematogén és limfogén úton is. A betegség kiváltásában a következő baktériumok vehetnek részt: E. coli, klebsziellák, szalmonellák, Pseudomonas aeruginosa, Actinomyces pyogenes, Fusobacterium necrophorum, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, liszteriák, leptospirák, pasztörellák, gombák és mikoplazmák.
A gyulladás egy vagy több tőgynegyedben, a tejmedence és a fő tejutak melletti mirigylebenykékben zajlik. A mirigyvégkamrákban és az innen kinduló tejcsövecskékben savós-sejtes váladék képződik. A lebenyek vagy a közöttük lévő kötőszöveti állomány savós-sejtes beszűrődése jön létre.
A parenchimás tőgygyulladás klinikai formái a következők: a) egyszerű, b) vérzéses-elhalásos, c) tályogképződéses.
A hevenyen lefolyó betegség tünetei között jellemző: elesettség, borzolt szőr, remegés a lapocka- és a combizmokban, a kérődzés szünetel, bélsárpangás majd hasmenés, láz, szapora pulzus- és légzésszám, az állat elfekszik, a beteg tőgynegyed duzzadt, meleg, kipirult, fájdalmas, csökken a tejtermelés, a beteg tőgyrészből kevés, zavaros, savószerű, sárgás pelyhekkel kevert vagy vöröses-barnás színű szekrétum ürül. Megszaporodik a tejben az üledék: hámsejtek, gennysejtek, fibrin, vörösvértest.
Az idült lefolyású kórforma alkalmával a következő klinikai tünetek jellegzetesek típusos lefolyás és enyhébb klinikai tünetek mellett: a tőgy mirigyes állományában eltérő nagyságú és korú tályogok keletkeznek, amelyek tapintással körülírhatók. Később a tejutak vagy a bőr felé feltörnek, a csecsbimbón fekete pörkök keletkeznek. A tej híggá válik, később sárgás pelyheket és csomókat (genny) tartalmazó váladék fejthető ki a tőgyből. A gennyes tartalom miatt a tej besűrűsödik, zöldes árnyalatú, bűzös szekrétummá alakul.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás