Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az égés

Állategészség védelem: Az égés

Ha rövidebb vagy hosszabb ideig magas hőmérséklet éri az élő szövetet, abban szövetkárosodásokat idéz elő, melyek funkció- és/vagy következményes anyagcserezavarok miatt általános tüneteket is okoz.
A helyi hőhatás klinikai megjelenése függ az égést kiváltó ok fajtájától, hőmérsékletétől, hatásidejétől, valamint a szervezet (és az érintett szövet) ellenálló képességétől. Az égést helyi és általános tünetek is kísérhetik.
Elsőfokú égés során az érintett területen a szőrzet száraz, fénytelen és törékeny, esetleg megperzselődött. A bőr enyhén duzzadt, lágyan vagy feszesen tésztás tapintású, fájdalmas, környezeténél melegebb. A tünetek négy-öt nap után megszűnnek, az égési terület nyomtalanul gyógyul.
Másodfokú égés során a hosszabb ideig tartó, magasabb hő hatására a bőr és a bőr alatti kötőszövet fölmelegszik, a vérerek kitágulnak, s belőlük savó szivárog ki, ami helyenként kisebb-nagyobb hólyagok formájában felemeli a hámot. Az elváltozott terület fájdalmas, gyulladásos tüneteket mutat.
Harmadfokú égés során a magas és tartós hő hatására a sejtek súlyos sérülése, a fehérjék kicsapódása, illetve az erek trombotizálódása miatt szövetelhalás jön létre. Állatokon ezzel a formával találkozhatunk leggyakrabban. Az első órákban az égett terület megduzzad, felületére savó szivárog, tapintata rugalmas. A teljes vastagságban elhalt bőr egy héten belül feketésbarna, cserzett látszatú, szinte páncélszerű réteggé alakul. amely az alatta lévő kötőszövettel szorosan összefügg. Leválása 8-14 nap múlva kezdődik meg, s mintegy kettő-hat hetet vesz igénybe.
Negyedfokú égés (carbonisatio) izzó tárgy vagy láng hatására következik be. Ilyenkor egyes testrészek merevvé, törékennyé válnak, zsugorodnak, illetve teljesen elszenesednek.
A helyi kezelés az égés fokától függ. Az elsőfokú égés esetén fájdalomcsillapítót, hűsítő fürdőt alkalmazunk. Az elváltozott területet szükség esetén kötéssel védjük. A másodfokú égést kísérő nagyobb hólyagokat az állatorvos felnyitja, falukat lemetszi. A sebek fertőződését és a géz beragadását fájdalomcsillapító hatású és antibiotikumtartalmú kenőcsökkel előzi meg. Nyitott kezelés esetén a pörkképződés siettetésére tanninport vagy 5-10%-os tanninoldatot használhatunk. Régi, de még ma is alkalmazott szer a mészvíz. Az egyéb gyógyszerek közül jó eredménnyel használható az Oxycort, a Panthenol és az Irix spray. Harmad- és negyedfokú égés teljes mértékben sebészi kezelést igényel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás