Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az égési betegség és az elektromosság által kiváltott sérülések

Állategészség védelem: Az égési betegség és az elektromosság által kiváltott sérülések

Tűzesetek alkalmával a forró és fojtó füst belégzése következtében a szájban és a légutakban a nyálkahártyák elhalásával és kifekélyesedésével járó súlyos elváltozások is kifejlődhetnek, amelyekhez még tüdőgyulladás is társulhat. Sőt az égési sérülések említett helyi tünetein kívül néha már rövid idő múlva, máskor csak napok, esetleg hat-nyolc nap után általános megbetegedés jelei is mutatkoznak, pl. láz, bágyadtság, esetleg hányás, hasmenés vagy hirtelen összeesés, de kialakulhat sokk, toxémia vagy fertőzés, némelykor pedig szívbénulás következtében hirtelen elhullás is bekövetkezhet.
A test nagy részére kiterjedő elsőfokú égés is életveszélyes lehet, a harmadfokú égés pedig már akkor is életveszélyes, ha a testfelületnek csak egyharmadára terjed. Az égés okozta sérüléssel szemben a háziállatok közül különösen a lovak érzékenyek.
Az elektromosság által kiváltott sérülések
A sérülések e fajtáit nagyfeszültségű áram vagy villámcsapás okozhatja. A sérülés súlyossága függ a feszültségtől, az áramerősségtől, az áramütés idejétől, valamint az áramhatás irányától. Tamás (1987) szerint az 50 mA áramerősségű ütés életveszélyes, a 100 mA felett pedig halálos. Az elváltozásokat az állatok testén az áram be- és kilépésének helyén észlelhetjük. Az áramütést követően az állatok erősen nyugtalanok, görcsök jelentkeznek, fájdalmas hangot hallatnak. Ha az állat feje érinti a vezetéket, eszméletvesztést, illetve az idegrendszer sérülése vagy a szívbénulás miatt azonnali halált okoz. Néha ez az eszméletvesztéses állapot megszűnik, de bénulások maradhatnak vissza.
Villámcsapás többnyire a szabadban, legelőn lévő állatokat éri, s lényegében a nagyfeszültségű áramhoz hasonló sérüléseket okoz. A be- és kilépés helyén cikcakkos, faágszerű, ún. villámrajzolat keletkezik. A szövetekben súlyos roncsolódás vagy teljes elszenesedés is létrejöhet. Az elektromos hatás súlyosabb esetben azonnali szívhalált vagy maradandó bénulásos tüneteket okoz.
Elektromos sérülés esetén fő feladat a sérült állat kiszabadítása az áramkörből. Ennek legbiztosabb módja (saját érintésvédelmünkről is egyidejűleg gondoskodva) az áramkör megszakítása! Az áramütést szenvedett állat ellátása állatorvosi feladat!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás