Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Mechanikai eredetű sérülések

Állategészség védelem: Mechanikai eredetű sérülések

Zúzódás. Hirtelen ható nagyobb (nyomó-) erő hatására – a bőr folytonosságának megszakadása nélkül – a szövetrészek közötti összefüggés megszűnik. A zúzódás súlyossága attól függ, hogy milyenek a ható tárgy tulajdonságai (terület, anyag, irány) és az érintett állati szövet ellenálló képessége. A hatóerő a bőrön áthaladva az ereket is érinti, s nagyságának függvényében azok megszakadnak. A bőrön és alatta is véres beivódásokat észlelhetünk, amelyek nemcsak színük (kékes – feketés – vörös), hanem hőmérsékletük és duzzadtságuk révén tűnnek fel. Ilyen esetekben nyugalom és hideg vizes borogatás sokat segíthet. Nagyobb erőművi behatásra több és nagyobb ér is elszakadhat, s a szövetekben vérömlenyek keletkezhetnek.
Az utóbbi hirtelen jön létre és hullámzó tapintatú. Ellátását bízzuk állatorvosra!
Rándulás, ficam. A nem túl súlyos sebészeti bántalmak egyik gyakori alakja a rándulás, amely során az érintett csontok ízületi végei rövid időre oldal- vagy hosszirányban a szokásosnál távolabb kerülnek egymástól (elesés, csúszás, botlás miatt), majd ismét visszakerülnek anatómiai helyükre. Rándulás esetén az ízületi burkot és az ízület környéki szalagokat ért húzó hatás miatt az ízület tájéka megduzzad, nyomásra, mozgatásra fájdalmassá válik. Legfontosabb ilyenkor, hogy jeges borogatást követően a végtagot nyugalomba helyezzük.
Ficam esetén az érintett ízületi csontvégek erőművi behatásra annyira eltávolodnak egymástól, hogy az ízületi tokot átszakítják, de túlnyújtják az ízületet rögzítő egyéb képleteket (inakat, szalagokat) is. Az előbbiek miatt a csontvégek kimozdulnak a helyükből, egymás mellé csúsznak és a beavatkozásig e rendellenes helyzetben maradnak.
Ha az ízületet alkotó csontvégek nem érintkeznek egymással, a ficamodás teljes, ha még igen, részleges.
Ficam gyanújakor célszerű hideg vizes borogatást felhelyezni s az állatorvos érkezéséig az állatot nyugalomba helyezni. Megjegyzendő, hogy a ficam orvoslása annál könnyebb, minél frissebb, azonban nagyállatokon leginkább gyógyíthatatlan.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az állatok önzetlenül gyógyítanak

Műszeres vizsgálatok igazolják, hogy az ember ölében doromboló macska képes csökkenteni a magas vérnyomást. Cukorbetegeknél …

Hozzászólás