Allergia

Az allergiát szervezetünk immunrendszerének egy fokozott reakciója váltja ki, valamilyen anyag (allergén) hatására. Ilyenen lehet például a pollen (virágpor), állati szőrök vagy mérgek, atka, penész spórák, vagy más szabad szemmel nem látható élőlények, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek, stb. Ezek az anyagok normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Ha viszont egy allergiás ember, érintkezésbe kerül az allergénnel, az immunrendszer egy speciális antitestet (IgE) kezd el termelni. Amikor az allergén találkozik az antitesttel, kémiai reakció következik be, melynek során hisztamin szabadul fel. Ez egy, a szervezet valamennyi szövetében előforduló természetes anyag, mely allergiás rohamok alatt hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel, következtében sokféle tünetet produkálhat a beteg, a legenyhébbtől (bőrpír, kiütések) a legsúlyosabb, légzési zavarokkal járó, életveszélyes tünetekig. Ezek a sokak által jól ismert allergiás tünetek. A nagyon súlyos allergiás reakciót anafilaxiának nevezzük. Az ananfilaxiás sokk tünetei a kiterjedt bőrvörösödés, légzési nehézség, jelentős vérnyomásesés, végső stádiumban pedig eszméletvesztés, halál.
Ez egy életveszélyes állapot és azonnali orvosi beavatkozást igényel (azonnal mentőt kell hívni!)
Minden egyes esetben a legfontosabb kideríteni, hogy a beteg mire, mikre érzékeny. Ez történhet bőrpróbával, vérvételből, ám sokszor maga beteg jön rá a kiváltó okra. Sajnos egyre jobban nő az allergiás betegek szám manapság. Nagy részüket az enyhébb felső légúti (orrfolyás, tüsszögés, szempirosság), és a bőrallergia teszi ki. Egyre nő viszont azok száma is, akik valamilyen élelmiszerre, ételadalékra érzékenyek.
Az allergiás betegségben legfontosabb az allergénnel való találkozás kerülése, vagy minimálisra való csökkentése. Ha kialakult az allergia, különböző tüneti kezelések jönnek szóba. (Homeopátiás, ill. gyógyszertári készítmények, tabletták, orr és szemcseppek, kenőcsök.) Ebben az esetben mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás