Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Alternaria alternata és allergia

Alternaria alternata és allergia

Az alternaria alternata tulajdonképpen egy, a levélfoltosságot okozó gombafaj, és a növényekre való káros hatásain felül az egyik legfontosabb okozója az emberi asztmának és felső légúti betegségeknek. Az altenaria gomba a lakásokban is gyakorta előfordul; a tapétán, szőnyegekben, szobanövényeken. A penészgombákkal azonos altörzsbe tartozik, a lakásban való elterjedtsége a beltéri levegő páratartalmával és hőmérsékletével van szoros összefüggésben.

Nagyjából 44 ismert faja létezik, közöttük is a legelterjedtebb az Alternaria alternata (korábbi nevén Alternaria tenuis).

Az alternaria számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve az allergiákat, szem és légúti irritációkat. Különösen gyermeket érint a probléma, náluk köthetőek leginkább az allergiás megbetegedések ehhez a gombafajhoz.

Az alternaria gomba megjelenése szezonális, a szabadban július és szeptember között a legmagasabb koncentrációja, fontos viszont kiemelni; beltérben a gomba spórái jelen lehetnek egész évben! Különös tekintettel a szűk helyekre, és a sarkokban fordulhatnak elő. Elterjedtségét jelentősen befolyásolják a környezetszennyezés okozta tényezők, valamint a magas páratartalom, és hőméréséklet, amik még inkább serkentik a gombák növekedését.

Az Altenaria alternata gomba allergiás tünetei a légzésre és a szem kötőhártyájára vannak hatással. Különösen nagy része van a gyermekkori asztmák kialakulásában, köhögőrohamokban, de okozhat bőrgyulladást és kötőhártya-gyulladást is.

Ahogy, a penészgomba allergiás betegeknek, úgy az alternaria allergiákban szenvedőknek is ajánlatos a lehető legtöbbet a szabad levegőn tartózkodni. Ez esetben viszont kerülendő a fűnyírás, és lehetőleg minél kevesebb érintkezés a komposzttal, avarral, hiszen ezek közelében rengeteg spóra kerülhet a levegőbe.

A lakást is ajánlatos minél többször, és alaposan szellőztetni, és mihamarabb megszüntetni a nedvességet az eddig nyirkos helyeken (szekrény, faburkolatok stb.).

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply