Kezdőlap / Egészség és fitness / Akupunktúra / Alternatív gyógymód az Akupunktúra!

Alternatív gyógymód az Akupunktúra!

Az akupunktúra egy kínai gyógymód, mely a legtöbb kínai módszer alapja. Már időszámításunk előtt egy évezreddel is alkalmazták. Eleinte tűalakra formált kővel, később bambusszal, agyaggal végezték a gyógyítást.
Magyarországon 1989 óta engedélyezett az akupunktúra, a kínai orvoslás egyik ága, amelyhez még mindig rengeteg hiedelem tapad. Leginkább az, ami az egyéb természetes terápiákhoz: „akkor hat, ha hiszel benne”. A keleti orvoslás szerint, a legtöbb betegség alapja az életenergia, amelynek szabadon kell áramolnia testünkben. A testet körül hálózó energia csatornákon lévő pontok ingerlésével történő kezelés. Az energia csatornák egymással és a belső szervekkel szoros összefüggésben vannak. A keringő energia állapotától függ az ember egészsége. Az akupunktúra terápia elve szerint az emberi test 360 ponttal rendelkezik, amelyek az úgynevezett meridiánvonalak mentén helyezkednek el.
A meridiánokon keresztül bizonyos testtájak és szervek tűszúrással pozitívan befolyásolhatóak és stimulálhatóak. Ilyen meridián pontok találhatóak például a nyakon, szájon, lábon vagy a fülön. Ezt az alternatív gyógymódot 104 betegség gyógyítására alkalmazzák. Ilyenek például a mozgásszervi betegségek: nyak-, hát-, derékfájás, ízületi fájdalmak, fejfájás, allergia, szénanátha, légzőszervi asztma, testsúlycsökkentés, dohányzásról leszoktatás.
Kezelési módjai: teljes test-akupunktúra, a másik módja pedig a fül-akupunktúra.
Teljes test-akupunktúra folyamata: az akupunktúrás pontok speciális tűvel történő ingerlése, befolyásolása A speciális lyuk nélküli tűk beszúrása után az energia-áramlás változását a páciens érdekes bizsergés-szerű érzésekkel éli meg, csak néhány túlérzékeny személy érez átmeneti fájdalmat. Az akupunktúrának azonban nagy előnye az, hogy nemkívánatos mellékhatást, szövődményt csak nagyon kivételesen okoz.
Fül-akupunktúra: Ezek a kezelések önmagukban illetve a test-akupunktúrával együtt is hatékonyan alkalmazhatók, valamint a komplex terápiák fontos elemét jelentik. A fül-akupunktúrát mind keleten mind nyugaton rutinszerűen alkalmazzák napjainkban számos kórforma kezelésére. A fülben gyakorlatilag valamennyi szervnek, az idegrendszer különböző területeinek az endokrin rendszernek, az izom- és csontrendszernek stb. van kivetülési területe. A kínai orvoslás az akupunktúrás meridiánok és a fül összefüggését már több ezer éve ismeri. A fülön több mint 120 akupunktúrás pontot ismerünk. A fül-akupunktúra hatékony és mellékhatás mentes gyógymódja a különböző testi-lelki megbetegedéseknek. A kínai rendszertől függetlenül Dr. Paul Nogier (Lyon) francia orvos, hosszú évekig tartó tanulmányozás után fedezte fel az összefüggést a szervek és a fül meghatározott pontjai között. A betegek gyakran a tűszúrástól való félelem miatt ellenzik ezt a gyógymódot.
A tű beszúrásakor feltétlenül meg kell lennie az apró fájdalomérzetnek. Egyrészt ennek alapján állapítjuk meg, hogy megtaláltuk a szükséges pontot, másrészt pedig azt, hogy az adott pont megfelelően reagált a szúrásra. E reagálás nélkül nem várható jó eredmény. Akut esetekben könnyű az aktív pont eltalálása. Krónikus megbetegedéskor néha a tű hegyének jobbra-balra, fel-le történő enyhe mozgatásával kell megtalálni.
Az akupunktúra mértékegysége a cuny, ami a páciens saját, egy hüvelykujjnyi szélességének felel meg. Úgy állapítjuk meg, hogy kört képeztetünk a páciens nagy- és középső ujjából. Az individuális, kizárólag a páciensre jellemző cunyt a középső ujj illetve ízén, a két bőrredő közötti távolság adja. Ez a mértékegység képezi továbbiakban a testen végzett beavatkozások meghatározásának kiindulópontját. Szép hasonlatossága van e rendszernek a düreri aránytannal, az elv ugyanaz: minden embernek önmaga az aránya. A nyugati medicinában ez is teljesen másképpen van: tapasztalati úton konstruált, egészségesnek hitt, többnyire az amerikai statisztikák átlagértékeinek megfelelő szintre állítják be a beteg ionjait, máj- és egyéb enzimjeit, vizelet- és vérértékeit, szívfrekvenciáját. Sok esetben ezen átlagértékek perdöntőnek bizonyulnak annak eldöntésében, hogy az embert azonnal betegnek minősítik-e, vagy ehhez még további, nem igazán stresszmentes vizsgálatokra van szükség. A nyugati diagnosztika csak azonosítja, átlagértékeivel csak kifejezi a beteget.
Ha természetes gyógymódot szeretne alkalmazni megbetegedése esetén, próbálja ki az akupunktúrát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fogyókúra az akupunktúra segítségével

Nagyon sokan vannak a világon, akik nem túl elégedettek testsúlyukkal, alakjukkal. Persze sokszor ezek csak …

Leave a Reply