Kezdőlap / Állatok / Macska / Amikor a macska náthás

Amikor a macska náthás

A macska betegségek közül a leggyakoribb. A náthát többféle vírus és baktérium, és ezek kombinációja okozhatja. A leggyakoribb macskanáthát okozó két vírus a calici vírus, vagy a macskaherpesz vírus. A betegség cseppfertőzés útján terjed. Az emberre veszélytelen, de mint minden beteg állatok érdemes elkülöníteni mind a többi macskától, mind a kisgyermektől. A náthás beteg macskát mindenképpen vigyük az állatorvoshoz, aki az állatnak a legmegfelelőbb kezelést és gyógyszert adja. A nem megfelelően kezelt nátha szövődményei a cica egész életére kihathat. A macska náthája kezelés nélkül elhúzódhat, az állanak sok szenvedést okoz és akár az állat pusztulását is okozhatja.
A macskanátha tünetei
A tüsszögés , köhögés. Az állat orra folyik, a szeme váladékossá válik. Nehezen szedi a levegőt, szörtyög,
A nátha lehet “sima” és vírusos eredetű is, ezek tüneteiben nehéz különböztethetők meg egymástól.
A macskanátha tünetei a fiatal cicáknál a legsúlyosabbak a tünetek, azonban bármely korban elkaphatják. A vírus a kötőhártya és a felső légutak nyálkájában szaporodik, ezek begyulladnak a gyulladás után megjelennek a baktériumok, amik felülfertőzést okoznak, így a tünetek tovább súlyosbodnak. A későn kezelt, illetve kezeletlen macskáknál előfordulhat, hogy a nátha következményeként fellépő idült hörgő-légcső-orrhurut, amelyre a legtöbb gyógymód hatástalan.
A macskanátha kezelése.
Ha a macska náthás az állatorvos antibiotikum kúrát ír fel és és gyulladáscsökkentőket, hogy megakadályozza a baktériumos felülfertőzést. Mivel a náthát vírus okozza, ezért azt a cica szervezetének magának kell legyőznie, ehhez csak immunerősítőkkel és gondos ápolással tudunk hozzájárulni. Házilag ne is próbálkozzunk a macskanátha gyógyításával.
Otthon a beteg állatot tartsuk meleg helyen, figyeljünk rá, hogy nehogy kiszáradjon.
Ha a cicának erős a szervezete akkor a gyógyszeres kezelés és a gondos ápolás hatására 8-10 nap alatt felépül.
A macskanátha védőoltással megelőzhető a kölyökkori két oltáson kívül évente emlékeztető oltással.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás