Kezdőlap / Függőségek / Amiktől nem tudunk megszabadulni

Amiktől nem tudunk megszabadulni

Élete folyamán minden embernek kialakul egy életmódja, amely tartalmaz számos olyan cselekvést amely számára elengedhetetlen a mindennapokban. Az emberek életében rengeteg függőség alakulhat ki, ilyen például a dohányzás, alkohol fogyasztás, kábítószer fogyasztás, továbbá vannak csekélyebb, de nem kevésbé egészségre káros szenvedélyek is, mint például a túlzott kávé fogyasztás, és van aki nem bírja ki, hogy naponta ne egyen meg egy tábla csokit. Vannak még olyanok is akik bizonyos cselekvést tartanak elengedhetetlennek, mint mondjuk a takarítási mánia, de ez már pszichikai esetnek számít.
De nézzük csak szépen sorban őket. Kezdjük mondjuk az első hárommal, a dohányzás, az alkohol és a kábítószer szenvedélyekkel. Ezeket mondhatjuk a legkárosabbnak, mert nem csak az ember életvitelére lehet rossz hatással, de az egészségét is károsítja. Sajnos az emberek többsége már él ezekkel a káros szenvedélyekkel, jobb esetben, egyszerre csak az egyikkel.
Személyesen tapasztaltam, hogy mit tud művelni egy emberrel a kábítószer, és az alkohol, és meg kell hogy mondjam, nem egy szép látvány, hát még elviselni mennyire nehéz! Az ember szíve szerint jól megmondaná a magáét neki, hogy: “hát van neked eszed egyáltalán?”, de aztán rájövök, hogy csak saját magamat idegesítem fel, mert ha ő nem akar változtatni a dolgokon, akkor helyette senki más nem tud.
A takarítási mánia a másik, amitől az embernek a hátán is feláll a szőr. Ezzel kapcsolatban is van egy személyes tapasztalatom. A kedves felső szomszéd olyan szintű takarítási mániában szenved, csodálkozom azon, hogy még nem lyukasztotta át a padlót a nagy sikálásban, porszívózásban. A rendszeretettel nincsen gond, csak éppen olyan zajszinttel műveli ezt, hogy az már enyhén szólva is zavaró.
Na de mindegy a lényeg az – és ezt mindenki jól jegyezze meg -, hogy helyettünk nem tudnak leszoktatni az aktuális szenvedélyünkről, segíteni tudnak, de csak akkor ha kérünk segítséget.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás