Angina pectoris

A betegség latin elnevezésének jelentése „mellszűkület”. Az ilyenkor jelentkező mellkasi fájdalom a szívizom oxigénhiánya következtében jön létre, gyakran testi vagy lelki erőfeszítés váltja ki. A görcsös fájdalmat a beteg többnyire a mellcsont mögött érzi a legerősebben, de a fájdalom a karokba, a nyak és ritkábban a has felé is sugározhat. Ehhez járul még a mellkasi szorítás, ezért az angina pectoris többnyire erős félelemérzést vált ki a betegből.
Kialakulása
A szívizmot a két szívkoszorúér látja el vérrel és így oxigénnel. Ha ezek az erek beszűkülnek, akkor az érintett szívizomterület vérellátása hiányos lesz. Az ilyen érszűkület leggyakoribb oka az érelmeszesedés.
Az angina pectoris másik, sokkal ritkább oka a szívbillentyűk betegsége.
Kezelése
A gyógykezelés legmegfelelőbb módszerének kiválasztása elsősorban a rohamok gyakoriságától és erősségétől függ. A beteg általában nitroglicerin tablettákat kap, amelyek a véredényeket kitágítják, és a fájdalom perceken belül megszűnik.
Akinél gyakori az angina pectoris, annak más, hosszabb hatású gyógyszereket is szednie kell.
Súlyosabb esetben, ha a gyógyszeres kezelés nem eléggé hatásos, és nem biztosít megfelelő védelmet, úgynevezett bypass műtét válhat szükségessé. Ennek az a lényege, hogy a koszorúér szűkületét a szervezet más helyéről kivett vénadarabbal áthidalják, ezáltal a szűkületet kiiktatják, és a mögöttes szívizom területének vérellátása ismét helyreáll. Másik invazív kezelési módszer, a beszűkült koszorúérszakasz katéterrel történő kitágítása.
Ne dohányozzunk és kerüljük a zsíros ételek fogyasztását, mivel mind a kettő gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát. Jó hatású a fokozatosan felépített, rendszeres testmozgás. A nagy erőfeszítéseket és a stresszt lehetőség szerint kerüljük. A veszélyeztetett beteg, akinél már előfordult ez a betegség, mindig tartson magánál nitroglicerin tablettát.
Sajnos ez a betegség az embert gyakran elkíséri élete végéig, de a fájdalmak megelőzésére ma már hatásos gyógyszerek állnak rendelkezésre.
Maga a betegség azért veszélyes, mert fontos figyelmeztető jel: a szív nem kap elég oxigént. Ha a görcs pihenés és gyógyszer ellenére sem szűnik meg, az a veszély fenyeget, hogy a beszűkült ér elzáródik, a szívizom vérellátása megszűnik és életveszélyes szívinfarktus alakul ki.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás