Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Nyelőcső és betegségei

Nyelőcső és betegségei

A nyelőcső izmos falú cső, amely a torok hátsó részét köti össze a gyomorral. A mellkas hátsó részén húzódik, a légcső mellett, közvetlenül a gerinc előtt. Mindkét végén záróizmok teszik lehetővé a szilárd és folyékony táplálék áthaladását, illetve gátolják meg a nyelőcső tartalmának visszafolyását. A megrágott étel a szájüregből a torok hátsó részébe továbbítódik. Nyelés közben a gégefedő rácsukódik a légcső felső nyílására, nehogy ételdarab vagy folyadék kerüljön a tüdőbe. Ez alatt a nyelőcsövet bélelő sejtek nyálkát termelnek, amely segíti az étel továbbhaladását. A nyelőcső falának izmai hullámokban húzódnak össze, így tolják előre az ételt. Ez a kígyószerű mozgás a perisztaltika.
Lehetséges betegségek
A nyelőcső rendellenességeinek leggyakoribb tünetei a nyelési nehézségek, a mellkasi fájdalom, a gyomorégés és a savas emésztőnedvek felöklendezése a nyelőcsőbe.
Nyelőcsőgyulladás
A nyelőcső gyulladását a savas visszafolyás okozza. Ez az egyik leggyakoribb panasz, amivel az emberek a háziorvosukhoz fordulnak. Fokozott hasüregi nyomás vagy a nyelőcső alsó záróizmának gyomorsérv okozta gyengesége szintén előidézheti a nyelőcső gyulladását. Az állapot egyéb, kevésbé ismert okai közt említést érdemelnek a baktérium-, vírus- és gombafertőzések, a műtétek, valamint maró anyagok lenyelése.
Tünetei gyomorégés, nyelési nehézségek, enyhe láz, és olykor ízületi fájdalom. A pontos diagnózist endoszkópiás vizsgálattal állítják fel, amelynek során száloptikás eszközzel ellátott hajlékony csövet dugnak le a nyelőcsőbe. Más esetekben röntgenvizsgálattal vagy biopsziával diagnosztizálják az állapotot. A kezelés célja a kiváltó ok megszüntetése. A gyomor savtermelése gyógyszerekkel csökkenthető. Kezelés hiányában a nyelőcsőgyulladás heveny gyulladáshoz, nyelőcsőszűkülethez, fekélyesedéshez, hegesedéshez vagy a nyelőcső nyálkahártyájának rosszindulatú elváltozásához vezethet.
Nyelőcsőszűkület
A nyelőcső szűkületét gyulladás, savas visszafolyás, fertőzések vagy maró anyagok lenyelése okozhatja. Nyelési fájdalom és fogyás jellemzi a betegséget.
Az egyik lehetséges kezelés a nyelőcső ballonos katéterrel való kitágítása. A katétert bevezetik a nyelőcsőbe, majd rövid időre felfújják. Miután sikerült a nyelőcsövet kitágítani, a ballont leeresztik, és a csövet kihúzzák; az eljárást később megismétlik egy nagyobb ballonnal. A súlyos és kiterjedt szűkületet mindenképpen műtétileg kell eltávolítani. A helyére a vastagbél egy szakaszát vagy a gyomor cső alakú kiképezett darabját ültetik be.
Nyelőcső-elzáródás
A nyelőcső-elzáródás ritka, de súlyos fejlődési rendellenesség, a nyelőcső vagy nagyon szűk, vagy mindkét irányban zárt. Általában azonnali műtétet igényel. Egyéb veleszületett emésztőrendszeri vagy szívbetegséggel is együtt járhat.
Nyelőcső-divertikulum
Viszonylag ritka állapot, amelyben egy tasak képződik a nyelőcső falán. Két típusa van: A nyelőcső közepén elhelyezkedő divertikulum ritkán okoz tüneteket, és általában nem igényel kezelést. A felső záróizom feletti divertikulum miatt az izom nyelés közben nem ernyed megfelelően el, a torok izmai tovább működnek, és a nyelőcső nyálkahártyája ki boltosul. A tasak a benne megrekedő ételtől egyre nagyobbá nő, nyelési nehézséget, kellemetlen szájszagot és öklendezést okoz.
Nyelőcsőgörcs
Ritka állapot, amely a nyelőcső izmainak szabálytalan összehúzódásaival jár, és emiatt az érintett személy nem képes rendesen lenyelni az ételt. Előfordulhat mellkasi és hasi fájdalom is. Az ok gyakran ismeretlen, bár a probléma más nyelőcső-rendellenességekhez társulhat. Nőknél gyakoribbak az ilyen görcsök.
Nyelőcsőrák
A nyelőcső nyálkahártyájának rosszindulatú daganata a harmadik leggyakoribb rosszindulatú emésztőrendszeri daganattípus. Leginkább az 50 év feletti férfiakat érinti. A kockázatot növeli az alkoholfogyasztás és a savas visszafolyás is. A nyelőcsőrák első tünetei gyakran csak akkor jelennek meg, amikor a daganat már előrehaladott állapotban van, így a kilátások általában meglehetősen rosszak. Ám ha időben észreveszik, a daganat műtétileg sikeresen eltávolítható.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás