Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Antibiotikumok és probiotikumok

Antibiotikumok és probiotikumok

Antibiotikumok
A túl hosszú időn át szedett „széles skálájú” antibiotikumok (vagyis több együttesen alkalmazott antibiotikum) megölik a baktériumokat. Ez még a szervezetnek szükséges, hasznos baktériumokra is igaz – ezért ha antibiotikumokkal kezelünk egy egészségi problémát, gyakran egy másiknak leszünk okozói.
A candida például lehet hosszan tartó antibiotikumkúra folyománya. Ezért például hasznos, ha bármilyen antibiotikumos kezelést azonnal követ egy tejsavbaktérium Lactobacillus acidophilus kúra, ami segít újra benépesíteni beleinket ezzel a hasznos élőlénnyel. Antibiotikumok szedésének hasmenés is lehet a következménye, mivel a bélfalak irritálódhatnak és begyulladhatnak. Ha antibiotikumok szedése során netán Önnél is hasmenés lépne fel, érdemes erről tájékoztatnia orvosát, és hátha lehet szó alternatív gyógymódról. A hasmenés már önmagában felborítja a szervezet folyadékháztartását, kimeríti testünk tápanyag-tartalékait és izomgyengeséget, letargiát vagy kimerültséget okozhat. Ebben az esetben segít a káliumszupplementáció, illetve az alma, őszibarack és a banán, melyek mind káliumban gazdag gyümölcsök.
Az antibiotikumok egy másik mellékhatása a bőrkiütések jelentkezése, ami a túlterhelt immunrendszer válasza a gyógyszerre. Az immunrendszert erősítő tápanyagok fogyasztása hasznos lehet, ilyen a bioflavonidokkal kombinált C-vitamin, a cink, a ligetszépeolaj, a B-vitaminkomplex vagy egy komolyabb multivitamintabletta.
Probiotikumok
Az antibiotikum ellentéte? Sok tekintetben igen. Miután az antibiotikum-kúra egyaránt kiirtotta a barátságos és ellenséges baktériumokat, testünk nekilát újra feltölteni baktériumállományát. Reménykedhetünk ugyan, hogy a hasznos és káros baktériumok helyes egyensúlya újra be fog állni, de minden valószínűség szerint a káros fajták jobban el fognak szaporodni, mint a hasznosak, ez pedig candidát, szélszoruIást és gyomorfájást eredményez. Az étrend kiegészítése probiotikumokkal, azaz a barátságos baktériumfajtákkal, manapság elterjedt intézkedéssé vált egészségünk megóvása érdekében.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás