Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Candida albicans – élesztő szindróma

Candida albicans – élesztő szindróma

Mit értünk alatta?
A candida a bőrt, a szájat és a vaginát fertőzi meg. Az élesztő szindróma a test egyéb részét támadja meg, cisztás gyulladással, pörsenésekkel, általános kedvetlenséggel, izomgyengeséggel és hosszú, rohamszerű kimerültséggel jár.
A természetes élesztőgombák túlszaporodásából ered a baj. Antibiotikumok vagy szteroidok szedése hosszú időn át, szegényes étrend, állandó stressz, környezetszennyezés, öregedés, rák, AIDS vagy tuberkulózis – mind oka lehet a candidának és az élesztő szindrómának.
Étrendi tényezők
A cél az élesztőgombák növekedésének visszafogása, és az immunrendszer erősítése, melynek meg kellett volna védenie a szervezetet az élesztő szindrómától, ha a kezdet kezdetén jó állapotban lett volna. Az élesztőt tartalmazó termékek kizárása az étrendből. Ez a legalapvetőbb feltétel. Kizárandók a gombák, a kenyér, a cukor, a méz, a camembert sajtok, az alkohol, az ecet és ecetes ételek, általában minden erjesztett élelmiszer.
Teljes értékű étrend. A gyógyulás kulcsa a kiegyensúlyozott, teljes értékű diéta. Ez a következőket tartalmazza: hal, belsőségek, tojás, szárnyasok és vegetáriánus ételek a fehérjeszükséglet fedezésére, friss zöldségek a rostok, a vitaminok és az ásványi anyagok fogyasztása érdekében. (A gyümölcsöket, cukortartalmuk miatt, legalább az első hat héten kerülni kell). Gabonafélék, magvak, hüvelyesek és csonthéjasok egyrészt az élelmi rostok, másrész a komplex szénhidrátok biztosítása érdekében. A vaj és a magas zsírtartalmú tejtermékek helyett pedig növényi és magolajok.
Az élesztő szindrómát enyhítő táplálékkiegészítők. A magas koncentrációjú B-vitaminkomplex egyrészt segít oldani a stresszt, másrészt segít a lehető legtöbb energiát kinyerni a szénhidrátot tartalmazó ételekből. A biofiavonidokkal együtt szedett C-vitamin gyorsítja a gyógyulási folyamatot, erősíti az immunrendszert és megvív a stresszel. Úgy vélik, a biotin közvetlen hatást gyakorol a candida-fertőzés növekedésére, és leküzdi a krónikus fáradtságot. A cink fokozza a szellemi éberséget, és egyben hatékony antioxidáns. A fokhagymát elterjedten ajánlják candida ellen, mivel úgy tűnik, megtisztítja szervezetet az élesztő által termelt méreganyagoktól. Elpusztítja magát az élesztőgombát is, és serkenti az immunrendszert. Hasznos még a Lactobacillus acidophillus nevű jótékony bélbaktérium, mely normális esetben korlátozza a candida növekedését, elég kár, hogy az antibiotikumok elpusztítják.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gombásodás: nyáron gyakoribb

Nyáron, a strandolás és vizes sportok csúcsszezonjában különösen gyakoriak a gombás fertőzések. Érdemes komolyan venni …

Leave a Reply