Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Szklerózis multiplex

Szklerózis multiplex

Milyen betegség ez ?
A szklerózis multiplex olyan betegség, ami az idegrendszer fehérállományát támadja meg. Ez a fehérállomány, melyet myelinnek is neveznek, védő, szigetelő hüvelyt hoz létre az agy belsejében és a gerincvelő külső rétegeiben található idegek körül. Ezek az idegek képezik a test „távíróhálózatát”, kötik össze az agyat az érzékszervekkel és az izmokkal. A myelinhüvely egy vagy több helyen (innen a betegség nevében a multiplex, azaz többszörös szó) elpusztul, és a szervezet elhegesedett szövetet hoz létre a kár kijavítására.
Mi okozza?
Sajnos a folyamatos kutatás ellenére sem sikerült még egyértelműen meghatározni a szklerózis multiplex okát. A kutatók azonban úgy vélik, hogy a betegség kialakulásához hozzájárulnak a fertőzések, az autoimmunitás és feltehetőleg a bizonyos ételekkel szemben jelentkező allergia csakúgy, mint a szükségesnél kevesebb esszenciális zsírsav a szervezetben.
Étrendi tényezők
Gyakran ajánlják a ligetszépeolajat e betegségre, mivel a szklerózis multiplexben szenvedők közötti gyakori az esszenciális zsírsavak (EFA) hiánya. A ligetszépeolaj esetenként jelentős javulást eredményez, különösen a betegség korai szakaszaiban. Továbbá a myelin esszenciális zsírsavtartalma meglehetősen magas, ezért az elégtelen EFA anyagcsere sebezhetővé teheti a myelinhüvelyt. Mi több, gyakrabban fordul elő a szklerózis multiplex olyanok között, akik sok telített zsírféle mellett a többszörösen telítetlen zsírokból keveset fogyasztanak.
Kiegészítés általában. Az A-multivitamin és ásványianyag komplex, B-vitaminkomplex, C-vitamin bioflavonidokkal, E-vitamin és cink elősegítik az általános jó egészséget, ezért némi hasznuk lehet szklerózis multiplex jelentkezése esetén is. B12-vitaminkiegészítés is segíthet a betegeken, mivel gyakran szenvednek e vitamin hiányában.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply