Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Ekcéma és pikkelysömör

Ekcéma és pikkelysömör

Mik ezek?
Az ekcéma olyan bőrbetegség, melyre a gyulladás, az érzékenység és az elszarusodott bőrsejtek lepergése jellemző. Először a fertőzés jelentkezik, ez vezet később a bőrgyulladáshoz, a fokozott érzékenységhez, és a gennyel megtelő sebekhez, melyek elhegesednek. A pikkelysömör annyiban nagyon hasonlít az ekcémára, hogy ez is a bőr kóros elváltozásával járó betegség. A bőr ebben az esetben lehet száraz, pikkelyekben hámló, vagy gennyes és hámló. A bőrt behálózó erek fala és a bőrsejtek rendellenesek ugyanúgy, mint az új bőrréteg kialakulásának sebessége.
Mi okozza őket?
Az ekcémának három formája létezik: az endogén, az atopikus és seborrheás. Az elsőt a szervezeten belül lejátszódó folyamatok okozzák; a másodikat külső okok, legtöbbször a bőrre került, allergiát kiváltó anyag; míg a harmadik, a seborrheás ekcéma a serdülő fiúk és a húszas éveik elejét taposó férfiak körében gyakori – a bőrt a kiszáradástól védő faggyú túltermelése okozza.
A pikkelysömör nem egyetlen meghatározható tényező eredménye; inkább a stressz, fertőzés és egyes gyógyszerek (béta-blokkolók, nem-szteroidos gyulladásgátlók és a lítium) a leggyakoribb kiváltói.
Étrendi tényezők
Az endogén ekcémától való megszabadulás kulcsa a teljes tápértékű étrend.
Tejérzékenység. A tehéntejet szója vagy kazein alapanyagú termékekkel lehet pótolni. Atopikus ekcéma esetén az allergiát okozó anyag megtalálása, majd kizárása elmulasztja a panaszokat.
Böjtölés. Néhány szakember mind ekcéma, mind pikkelysömör ellen vízből, gyógynövényteákból, gyümölcs- és zöldséglevekből álló böjtöt javasol. A kúra befejeztével teljes tápértékű étrendet szokás előírni.
Általános tápanyagkiegészítés. Mindkét panasz kezelései hatásosak lehetnek az alábbi kiegészítők:
– komplex multivitamin és ásványi kiegészítő, – propolisz,
– A-vitamin,
– csipkebogyó (C-vitamin) és bioflavonidok, – E-vitamin,
– halolaj, – cink,
– ligetszépeolaj.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás