Hólyagkő

A húgyhólyag a vizelet befogadására szolgáló, a kismedencében elhelyezkedő, citrom nagyságú, izmos falú, üreges szerv. Belső felszínét nyálkahártya borítja. A húgyhólyag részei: a hólyagalap, a hólyagtest, a hólyagnyak és a hólyagcsúcs.
A vesékben folyamatosan kiválasztódó vizelet a húgyhólyagban gyűlik össze. A hólyag háromszáz-ötszáz milliliter vizeletet tud befogadni. A telt hólyag a húgycsövön keresztül ürül a külvilágba. Az anyagcsere végtermékei és a szervezet számára fölösleges ionok oldott állapotban a vizelettel ürülnek. Ha a vizelet kémiai összetétele valamilyen oknál fogva megváltozik, a vizeletből kristályos vegyületek csapódnak ki a húgyutakban. Az apró kristályok normális körülmények között a vizelettel kiürülnek, a növekedésnek induló, nagyobb méretű kristályok azonban megrekednek: követ képeznek.
A hólyagkő a húgyutakban keletkező, a hólyagban megrekedt kristályos képződmény.
A hólyagkő kialakulása bonyolult fizikai, kémiai és kórélettani folyamat. Hátterében sok esetben valamilyen anyagcserezavar áll. A vizeletben megnő a sók és kolloid anyagok mennyisége, a vizelet túltelítődik. A túltelített oldatban kristályképződés indul.
A húgyutak anatómiai elváltozásai, a vizeletürítési zavarok, a vizelet pangása lassítják a vizeletürítést, elősegítik az üledékképződést, ezért kőképződésre hajlamosíthatnak.
Gyulladások, sérülések és vérzések esetén az üledék mennyisége növekszik, a kőképződés valószínűsége nő.
A hólyagkövek nagy része a felsőbb húgyutakból jut a hólyagba, majd ott megreked. Már részük magában a hólyagban képződik.
A kisebb hólyagkövek rendszerint spontán távoznak a vizelettel. A hólyagban megrekedt nagyobb kövek heves alhasi fájdalmat, görcsöt, kólikát okoznak. Az ilyen kő eltávolítása orvosi beavatkozást igényel.
Bizonyos összetételű köveket speciális diétával, gyógyteák segítségével is fel lehet oldani. Az oldódott kő a vizelettel ki tud ürülni. A beteggel nagy mennyiségű hársfateát, citromlevet, gyógynövénykivonatot itatnak. A folyadék elfogyasztása után meleg, izzasztó fürdő javasolt.
A kövek eltávolítása során ma már egyre gyakrabban alkalmazzák a kőzúzó extrakorporális lökéshullám-kezelést. A beavatkozás során a húgyhólyagban elhelyezkedő követ ultrahanghullámokkal szétzúzzák. A beteg hólyagtájékát ultrahangzselével vonják be, a hólyag fölé vízzel telt párnát helyeznek. Az ultrahang-sugárnyalábokat számítógépes vezérlésű speciális detektor érzékeli, és a kőre irányítja. A kezelés során ötszáz-kétezer hullámlökést adnak le a kőre. A kőzúzással a nagyobb kövek kicsiny darabokra zúzhatók. A törmelék spontán távozik a húgycsövön keresztül, illetve a húgycsövön keresztül felvezetett fogó segítségével eltávolítható.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás