Angyal Bandi

Eredeti nevén Szentmártonyi Ónody András, a legrégebbről ismert betyár. Felvidéki nemesi családból származott, apja Ónody András földbirtokos, nemes ember. Nevét a monda szerint nevét kedvesétől kapta, és szüleitől azért szökött el, mert a hozzá erőltetett feleség helyett szegény lányt választott. Kétszer nősült. Első felesége Nyíriből való, az elszegényedett nemesi Angyal család leszármazottja. Valószínűleg ragadványnévként innen kapta az Angyal nevet.
Az 1780-as években követte el első törvénysértését, lovat lopott. Gyakran megfordult a Hortobágyon, kupecek, orgazdák, más betyárok társaságában. Leghíresebb tettei a karcagi és a mezőtúri vásárok szétverése volt. 1787-ben fogták el előszöször, tizenkét lopással vádolták, de csak hármat tudtak bizonyítani. Nyolc és börtönbüntetést kapott, kegyelmi kérelmére és az édesanyja közbenjárására kevesebb, mint két évre enyhítették ítéletét. Börtönben írta meg „Apológiáját”, tetteinek magyarázatát. Származása és a jómódú rokonok, ismerősöknek köszönhetően sok ügyét sikerült eltusolnia.
1799-ben a Borsodi vármegye újabb két évre ítélte el, és Angyal Bandi fellebbezése ellenére az ítéletet a Kancellária négy évre súlyosbította. Mivel önszántából nem vonult be a szegedi börtönbe elfogató parancsot adtak ki ellene. Az elfogatóparancs jó kiállású, művelt, írástudó embernek említi, több nyelvet is beszélt. Haláláról több monda is kering, ezen verziók egyike, hogy kisfia halála után felhagyott a betyárkodással, és békés öregségben halt meg. De akadt olyan, aki úgy tudta elfogták és felakasztották, mások szerint börtönben halt meg. A legvalószínűbb mégis, hogy a testén keletkező gennyes kelésekbe halt bele 1806-ban.
A nemesi származású, úri betyárról már életében több monda született. Alakja számos népdalban, balladában jelenik meg, Balogh István népszínművet írt róla.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régészeti kormeghatározás

A tudomány fejlődésével a XX. század második felétől kezdve számos kitűnő módszer és eszköz került …

Hozzászólás