Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Antibiotikum mindenekelőtt?

Antibiotikum mindenekelőtt?

A kórokozók – előbb vagy utóbb – védekeznek és ellenállóvá válnak egy-egy antibiotikummal szemben. Ezt meggyorsítja az, ha rövid ideig nem az előírt adagot szedjük be. Ilyenkor az elégtelen adagolás következtében nem pusztul el a kórokozók egész tömege, a megmaradók pedig feltehetőleg már ellenállóak lesznek a későbbi kezeléssel szemben. Nagyon lényeges tehát, hogy az orvos által előírtak szerint szedjük őket.
A meghűléses betegségek időszakában majdnem mindenki tömegesen veszi be a különféle vitamintablettákat. Pedig ezek nem helyettesítik az élelmiszerek és ételek természetes vitamintartalmát. Pasztillák helyett inkább a nyers savanyú káposzta, a narancs, a citrom, a csipkebogyótea és -szörp, a gyümölcsök, a főzelékek s a gyümölcslevek fogyasztását ajánljuk.
Mi legyen a házipatikában?
Ne a gyógyszerek tárolását tartsuk szem előtt. Sajnos, a gyógyszerekben bizonyos idő után elkerülhetetlenül hatóértékcsökkenés következik be. Ezért van megjelölve, megadva a lejárati határidő. Azok a gyógyszerek, amelyek nincsenek külön lejárati időhöz kötve, általában a gyártástól számított öt évig tarthatók el. Az sem mindegy, hogyan és hol tároljuk a gyógyszereket. Mindig elzárva, eredeti csomagolásában tegyük el. Némelyik gyógyszer tárolásánál a külön utasításokat kell figyelembe venni.
A házipatikát időnként vizsgáljuk át, és dobjuk ki a lejártakat. A gyógyszertárakban is segítenek ebben. A következő gyógyszereket célszerű otthon tartani:
Fájdalomcsillapítók (fog- és fejfájásra is)
Lázcsillapítók
Hashajtók
Fertőtlenítőszer
Köhögéscsillapításra szirup
Menstruációs fájdalmakra tabletta
1 doboz sebhintőpor

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lúdtalp

Tünetei: a (tipikusan emberi) hosszanti boltozat összeomlása: terhelés és teherbírás közötti aránytalanság (túlterhelés) nem vagyunk …

Leave a Reply