Kezdőlap / Tudomány / Csak egy-két tabletta…

Csak egy-két tabletta…

Ma hamarabb válik valaki a gyógyszerek rabjává, mint alkoholistává – állítják az orvosok. Persze helytelen lenne a gyógyszert valamiféle szükséges rossznak tekinteni, hiszen nélkülük nem sikerült volna megfékezni a pusztító járványokat, betegségeket. Ma már számos olyan készítményt ismerünk, amelytől meggyógyulnak azok is, akiknek életéről régen kénytelenek voltak lemondani az orvosok.
Az viszont elgondolkodtató, hogy világszerte – így hazánkban is – ugrásszerűen megnőtt a gyógyszerfogyasztás. Korunk embere álmatlanság, idegesség miatt meggondolatlanul időnként bekap egy-egy tablettát. Gyakori bizonyos divatos gyógyszerek indokolatlan szedése. Több bajt okozhatunk magunknak, ha néhány tablettát önkényesen, rendszertelenül beveszünk, mintha az orvos által előírt adagot szedjük, meghatározott ideig. Sajnos sokan visszaélnek a gyógyszerekkel, összetévesztik a házipatikát a gyógyszertárral. Téves az a nézet, hogy a recept nélkül kapható gyógyszerek csak ártalmatlanok lehetnek. Még a leggyakrabban használt háziszerek is okozhatnak káros elváltozásokat, mint például a nagy mennyiségű Kalmopyrin (veszélyes mellékhatása a gyomornyálkahártya károsodása).
S ha már ismét a tévhiteknél tartunk, a gyógyszerek szedése terén is oszlassunk el néhányat.
A különféle problémák megoldása helyett az emberek inkább nyúlnak az idegcsillapítókhoz, minthogy rendeznék dolgaikat. A legjobb és legenyhébb nyugtatók is tompítják a figyelmet, lassítják a reflexeket. Ha semmiképpen sem tudjuk nélkülözni a nyugtatókat, csak az orvos utasításai alapján szedjük. Ellenkező esetben szervezetünk az enyhe nyugtatókat is megszokja, és amikor újból szükségünk lesz rá, már csak erősebb hatású szer lesz eredményes.
Nagyon sokan indokolatlanul szedik az antibiotikumokat. Egyszer a Maripen a divatos, máskor a Tetrán. Általában úgy képzeljük, hogy lázas megbetegedésekben – függetlenül attól, hogy mi váltotta ki a hőemelkedést – csak az antibiotikum használhat. Ezek a gyógyszerek alkalmasak arra, hogy a szervezetbe jutva a kórokozók különböző csoportjait elpusztítsák anélkül, hogy magát az embert károsítanák.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Leave a Reply