Kezdőlap / Tudomány / Vajon mi elől menekülnek az emberek leggyakrabban az alkohol mámorába?

Vajon mi elől menekülnek az emberek leggyakrabban az alkohol mámorába?

Általában az érzelmi indítékok játszanak nagy szerepet. Amikor az emberek úgy érzik, hogy problémáikat nem tudják megoldani, akkor nyúlnak először pohárhoz. Azt hiszik, hogy a pillanatnyi kábultság, mámor megoldást nyújt. Ilyenkor nem gondolnak arra, hogy testi-lelki állapotuk mesterséges rongálásával problémamegoldó képességük csökken. Ezzel szemben az egészségesen élő, edzett ember sokkal jobban bírja a különféle megterheléseket, a stresszt, könnyebben kerül ki a konfliktusokból is. És oszlassunk el mindjárt néhány tévhitet.
Az alkohol nem serkent! Ellenkezőleg, rontja a központi idegrendszer működését. A serkentésnek vélt jelenség nem más, mint az agy bizonyos részeinek gátlás alól való felszabadulása. Sem a szellemi, sem a fizikai teljesítményt nem javítja, hanem rontja.
Hideg időben – melegítőnek – nem tanácsos szeszes italt inni. Sok ember halálát okozta ez a tévhit. Bár ha iszunk, úgy érezzük, hogy melegünk lesz, de ez azért van, mert a bőr ereiben fokozódik a vér átáramlása. A hőleadás azonban fokozódik, a test hőmérséklete csökken, és az agyi hőszabályozó központ működési zavara miatt végül hidegben a részeg ember viszonylag rövid idő alatt megfagyhat.
Javítja az étvágyat? Elősegíti az emésztést? Kis adagban igen, fokozza a nyálkaképződést és a gyomornedv kiválasztását. Ám az erős szeszes italok nagy mennyiségben már izgatják a nyálkahártyát, vérbőséget és gyulladást okozhatnak.
Javítja a szexuális képességet? Ne higgye el senki, hogy az alkohol nemi izgatószer, bár az ittasok agresszív szexuális viselkedésűek. De végül „cserbenhagyja” őket az alkohol. Az idült alkoholista férfiak nemzőképtelenné is válhatnak.
Egy gramm alkohol elégésekor 7,1 kilokalória (29,7 kilojoule) energia szabadul fel. Ezzel van összefüggésben az a tévhit, hogy a szeszes italoknak jelentős a tápértékük. Annak ellenére, hogy nagy mennyiségű energiát adnak, más tápértékük nincs. Ezért nevezzük ezt a kalóriát (energiát) üres kalóriának. Nehogy valaki így fogyókúrázzon! Úgy gondoljuk, nem kell különösebben indokolni, hogy miért.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás