Kezdőlap / Tudomány / A részeg mámor

A részeg mámor

Az első írásos emlékek már az alkohol és a belőle készült italok eredetéről tanúskodnak. „Kenyeret adtam az éhesnek, sört a szomjasnak” – vallották az egyiptomiak. A bibliai olvasmányok szerint Noé készített elsőként bort, amikor a vízözön után kiszállt a bárkából. Régen is voltak részegek és részegeskedők, II. Ramszesz egyiptomi fáraó szigorúan büntette őket, és már időszámításunk előtt 1300 körül alkoholellenes társaságot alapított. A középkori alkimisták az élet vizének a vízzel kevert alkoholt hitték. Hazánkban a rómaiak telepítették az első szőlőtőkét. A középkorban, de még a múlt században is sokféle betegség gyógyítására ajánlották az alkoholtartalmú italokat. Például a tokaji bort gyógyszerként írhatták fel az orvosok.
Ugyanakkor mások legszívesebben egy kortyot se engedtek volna inni senkinek, mert méregnek tartották. Méregnek? Lássuk, mi az igazság!
Az alkohol sejtméreg. Igaz ugyan, hogy az ember mája elbontva hatástalanítja, de a rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás éppen ezt a szervet károsítja a legjobban. Bizonyára mindenki hallott már a májzsugorról, amiért az orvosok az alkoholt hibáztatják.
A felszívódott alkohol károsítja a központi idegrendszert. Hatására gyengülnek a reflexek, romlik a mozgások koordinációja. Kábultak, jókedvűek leszünk. A gyomorból fel nem szívódott alkohol a bélrendszerbe, majd teljes egészében a vérbe jut. Így a test minden részébe elkerül. Még a méhlepényen is áthatol, s a magzatot is károsíthatja.
A leggyorsabban a szénsavat tartalmazó italok hatnak, például a pezsgő. A közönséges szalonspicc tüneteit majdnem mindenki ismeri. Sőt, sokan a másnaposság jellegzetes tüneteit is.
A rendszeres és túlzott mértékű alkoholfogyasztás egy bizonyos idő múlva nagy bajokat okozhat, még ha a kóros tünetek kezdetben nem is vehetők észre. A viszonylag gyorsan bekövetkező személyiséghanyatlás folytatásaként – többéves, évtizedes alkoholizálás után – nagymértékű emlékezetromlás, értelmi hanyatlás következik be. Így alakul ki az alkoholos elbutulás. Az emésztőszerv-rendszer, a szív és az érrendszer, valamint a vese is megbetegedhet. Az alkoholista testiekben és lelkiekben egyaránt kárt szenved. Könnyen szervi betegséget szerezhet, ingerültté, kötekedővé válik, családi élete többnyire megromlik. Munkájában, de az élet egyéb területein is megbízhatatlanná, sőt bizonyos ponton túl már – hasznavehetetlenné válik. Az alkohol, a bűnözés és az öngyilkosság összefüggése is közismert.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Védekezés a kullancs ellen

A kullancsot minél előbb el kell távolítani a bőrből mielőtt még, elkezdene fertőzni. A kivételekor …

Leave a Reply