Kezdőlap / Tudomány / A csodálatos cserje

A csodálatos cserje

A hagyományok szerint Abesszínia Kaffa nevű tartományában élő pásztorok vették észre először, hogy kecskéik az egyik cserje gyümölcsét lelegelve éjszaka is felajzottan kergetőztek akoljaikban, s miután maguk is kipróbálták a növény főzetét, éberek maradtak, álmosságukat, fáradtságukat elűzte a kellemes ízű ital. Ha a legenda nem is igaz, a kávé neve – a világ igen sok nyelvében – a Kaffa szóból származik.
A kávé ivás legalább ezeréves múltra tekinthet vissza, s kezdetben orvosok rendelték bizonyos gyomor- és bélbántalmakra és közérzetjavító szerként. Az arabok útján terjedt tovább a pörkölt kávéból készített fekete ital kedvelése, a 17. században a velenceiek hoztak nagyobb mennyiségű kávét Európába, hamarosan már egész Dél-Itáliában általánossá vált a fogyasztása. Hazánkban a török hódítás idején terjedt el, kezdetben csak törökök itták – úgy tartották, keresztény ember nem fogyaszthatja a törökök kávéját (fekete levesét!) -, de Buda elfoglalása után már egyre inkább fogyasztották. S isszuk ma is!
Pedig a kávé, illetve a benne levő hatóanyagok – elsősorban a koffein – természetesen hatással vannak az emberi szervezetre, néha nem is kedvező hatással! A koffein a központi idegrendszert izgatja, ezért érezzük úgy, hogy a kávé felfrissít, csökkenti a fáradtságunkat. Ha viszont többet iszunk a kelleténél, már nehezíti, esetleg lehetetlenné is teszi pihenésünket, nyugodt alvásunkat. Idős embereknek erre feltétlenül gondolniuk kell!
Igaz, a kávé fokozhatja az ember teljesítőképességét. Azonban jó, ha tudjuk, hogy a teljesítőképesség fokozása csak a
szervezet erőtartalékainak rovására történhet, ez pedig hosszabb távon károsító lehet.
A kávéban levő koffein tágítja az agy hajszálereit és szűkíti a gyomor és a belek ereit. Étkezés után, amikor az emésztőszervekben vérbőség alakul ki, rendszerint elálmosodunk. Ilyenkor egy csésze kávé kiegyenlítheti szervezetünk vérellátását, fokozhatja agyunk vérbőségét. Ma már azonban számtalan olyan kávékeverék kapható, amely kevesebb koffeint tartalmaz, így idős emberek is élvezhetik a kellemes italt, annak károsító hatásai nélkül.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Védekezés a kullancs ellen

A kullancsot minél előbb el kell távolítani a bőrből mielőtt még, elkezdene fertőzni. A kivételekor …

Leave a Reply