Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Veszedelmes füstkarikák

Veszedelmes füstkarikák

Kolumbusz és matrózai nagyon meglepődtek, amikor az újvilág partjaira lépve pöfékelő bennszülöttek fogadták őket. Nem tudták elképzelni, mi az, amit szívnak. Kipróbálták, és valószínűleg ízlett nekik, mert néhány zsák dohányt hazahoztak magukkal Európába. Portugáliából egy francia diplomata, Jean Nicot (nevét a dohány súlyosan mérgező anyaga, a nikotin őrzi) vitte Franciaországba, a kezdetben nemcsak élvezeti szerként, hanem különböző betegségek gyógyszereként használt növényt.
A dohányzás igen hamar elterjedt, noha egyes országokban egyházi kiátkozás, sőt halálbüntetés fenyegette a füstölésnek hódolókat. Hazánkban is a 17. században parasztot és nemest egyaránt pénzbüntetéssel sújtottak, ha dohányzáson kapták.
De miért is olyan veszedelmes a dohányzás? Aki életében először gyújt rá, enyhe nikotinmérgezést kap. Tünetei: hányinger, hányás, szédülés, fejfájás, hasmenés, verejtékezés stb. A nikotin hamar felszívódik az emésztő- és légzőszervek nyálkahártyájáról, de még a bőrről is. Elsősorban a tüdő, a szív, az érrendszer és az emésztőrendszer betegszik meg. A nikotin gyorsan ölő méreg! Tanúsítják a dohány kifőtt levét megivó öngyilkosok – különösen a század elején igen magas – számadatai
Nemcsak nikotin, hanem még sok – egyes becslések szerint 500, mások szerint 3000 – vegyület lelhető fel a dohányfüstben (szén-monoxid, nitrogén-oxidok stb.), közöttük mintegy 15 jól ismert rákkeltő anyag is előfordul.
A dohányzás egyik legsúlyosabb fenyegetése a légzőrendszer rákja. Sokan nem hiszik el, mert vannak, akik egész életükben erős dohányosok voltak és mégsem tüdőrákban haltak meg, míg mások, akik soha életükben nem dohányoztak, ebben a betegségben pusztulnak el. Senki – egyetlen orvos – sem állítja, hogy minden dohányzó valamilyen légzőszervi rákban fog meghalni. De azoknak, akik naponta húsz vagy ennél több cigarettát szívnak el, hússzor nagyobb az esélyük, hogy ilyen betegséget kapjanak, mint a nem dohányzóknak! Ezenkívül bizonyított, hogy a dohányzás súlyosbítja a már fennálló érelmeszesedést, elősegíti a szív és a többi szerv ereinek szűkületét, görcsét vagy elzáródását; hozzájárul gyomorfekély keletkezéséhez; garat-, gége- és hörghurutot, tüdőtágulást okoz stb.
A dohányos azonban nemcsak önmagának árt, hanem a környezetében élő nem dohányzóknak is, akik akaratuk ellenére szintén beszívják a füstben levő károsító anyagokat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fóbiák világa

Félelemmel és borzalommal reagál minden ember, ha fenyegető helyzetbe kerül. Önfenntartó ösztöne menekülésre készteti. Vannak …

Hozzászólás