Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Anyatej fejése a beteg kisbaba számára

Anyatej fejése a beteg kisbaba számára

Bármi okból van is szüksége kisbabájának az intenzív kezelésre, édesanyja teje orvosság a számára és semmi mással nem helyettesíthető. Csak Ön adhat neki olyan táplálékot, ami mesterségesen utánozhatatlan: anyatejet, mely élő sejteket, sok ellenanyagot és a csecsemő igényeinek megfelelő életfontosságú fehérjéket tartalmaz.
Kezdjen el lehetőleg már néhány órával a szülés után fejni, de legkésőbb az első 24 órán belül. Ha nem visznek Önnek mellszívót, kérjen egyet. Lehet, hogy azt a választ kapja, hogy az anyának előbb ki kell pihennie magát. Ne engedje, hogy felülbírálják a döntését! Az Ön számára lesz később fárasztó, ha a tejképzés nem indult be elég jól már az elején. Kezdjen el fejni, függetlenül attól, hogy mik a hosszú távú tervei a szoptatással kapcsolatban. Épp a kolosztrum az, ami különösen értékes a beteg kisbaba számára. A fejés kedvező mellékhatása, hogy, a felszabaduló szoptatási hormonok fokozzák a tűrőképességét, és erre most igazán nagy szüksége van.
Legjobb, ha elektromos mellszívót használ dupla szívófejjel. Ha hosszabb kórházi tartózkodás várható, a fejhető tej mennyisége a legtöbb anyánál körülbelül hat hét múlva valamivel visszaesik. Ne arra a mennyiségre gondoljon, amire parányi babájának most szüksége van, hanem arra amire elbocsátásakor lesz szüksége. Ahhoz, hogy akkor is elegendő tejet tudjon fejni, az elején a jelentős többletet kell biztosítania. Ha több tejet fej, mint amennyire szükség van, ahhoz is elegendő teje van, hogy beteg vagy koraszülött kisgyerekének csak a zsírdús hátsó tejet adhassa.
Ahhoz, hogy többletet érjen el, az első két hétben fejjen naponta legalább nyolcszor vagy még többször. Miután már nem jön egy csepp sem, fejjen egy-két perccel tovább. Fejjen mindig, amikor csak lehet, kisbabája ágyánál vagy gyermekével a karján. A drága időt legjobb, ha kisbabája mellett tölti, nem pedig valamilyen fejőhelyiségben. Ha a tejtermelődés az intenzív fejés ellenére is csökken, a tejképzés támogatására érdeklődhet gyógyszeres segítség után. Ha a fejés terhessé válik az Ön számára, beszéljen a szoptatási szaktanácsadóval a lehetséges könnyítésekről. Az ő támogatása talán bátorságot ad, hogy még nehéz körülmények között se adja fel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit válaszoljunk, ha folyton kérdez a gyerek?

Ahogy közeledik a harmadik születésnapja felé, a kisgyerek egyre többet kérdez. Kétségtelenül fárasztó az állandó …

Leave a Reply