Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Rendkívüli helyzetek

Rendkívüli helyzetek

Egy kisbaba édesanyjaként hirtelen – legtöbbször meglepetésszerűen és váratlanul – rendkívüli helyzetbe kerülhet, mint például koraszülés, súlyos betegség, fogyatékosság vagy egyéb. Kisbabájának az ilyen különleges helyzetekben a szokásosnál is nagyobb szüksége van Önre és a szoptatásra. De pont ilyen helyzetekben sokszor nem könnyű feladat a szoptatás.
A szülők gyakran saját korlátaikba ütköznek és valószínű, hogy közben újra meg újra úgy érzik, itt a határ, nem bírnak többet. Próbáljanak meg naponta újra és újra helyes döntéseket hozni a család számára.
A szoptatás éppen a rendkívüli helyzetekben hozhatja létre vagy erősítheti meg a kötődést, például ha kórházi kezelés miatt el kellett válniuk egymástól. Az anyatejet és a közelséget szoptatáskor csak Ön adhatja meg gyermekének. Akut krízishelyzet után a szoptatás segít Önnek és gyermekének az átélt események feldolgozásában, és abban, hogy szép lassan megszokott kerékvágásba térjenek a hétköznapok. Vannak édesanyák, akik épp a szoptatást érzik a legjobbnak a rendkívüli helyzetben – a valódi nehézséget maga a helyzet hozza magával -, és a szoptatásban találnak vigasztalást. Ezért Ön és családja számára az lehet a helyes döntés, ha minden erőt mozgósítanak, hogy biztosíthassák a szoptatás lehetőségét. Nagyon nagy segítséget jelenthet ebben helyzetben egy szoptatási szaktanácsadó támogatása vagy éppen egy háztartási kisegítő beszervezése. Fontos, hogy reális és elérhető célokat tűzzön ki maga elé.
Másrészt a rendkívüli helyzetekben néha annyi energiára és erőre van szükség, hogy a szoptatást nem segítségnek, hanem inkább tehernek érzi a szülő. Ilyen helyzetben vesse latba minden erejét és összpontosítson a kisbabájához fűződő kapcsolatára, a babához legyen közel, és gondoljon arra, hogy ebben a nehéz helyzetben ki kell tartania.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply