Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Javaslatok ikrek szoptatására

Javaslatok ikrek szoptatására

Ikrek anyukái is képesek elegendő tejet termelni mindkét kisbaba kizárólagos szoptatásához. Megemelkedett tápanyagszükségletét leginkább napi több kis étkezéssel fedezheti. A szoptatás jó beindulását – mint minden kisbabánál – a korai, gyakori és kizárólagos szoptatás biztosítja. Napon fontos a jó testtartás, és az, hogy a kisbaba helyesen kapja be a mellbimbót.
Előfordulhat, hogy az egyik kisbabát az első időkben az intenzív osztályon kell kezelni – néha mindkettőt. Ha a szoptatás még nem lehetséges, kezdjen el azonnal fejni. Használjon jó minőségű elektromos mellszívót két szívófejjel, hogy egyszerre fejhesse mindkét mellét.
Ha kiegészítésre van szükség, szoptatásbarát módszert alkalmazzon, például a Szoptanit készüléket (más néven SNS -szet). Cumisüveget, cumit és bimbóvédőt lehetőleg ne használjon. Eleinte, vagy ha valamelyik kisbabának nehézségei vannak a szopással, valószínűleg egyenként akarja majd szoptatni a babákat. Egy nagy fotelban vagy ágyon lehetősége van rá, hogy a másik kisbaba is a közelében legyen szoptatás közben. Ha egyszerre szoptatja kisbabáit, az különösen a későbbiekben jár nagy előnnyel: jobban fokozza a tejtermelést, egyik babának sem kell várnia és időt takarít meg vele. A rajzokon két lehetséges tethelyzetet lát. Kicsi babákat bölcsőtartásban is mellre tehet egyszerre, úgy hogy a lábak keresztezik egymást az Ön hasa előtt (X-pozíció). Mindkét kisbabát úgy is szoptathatja egyszerre, ha háton fekszik. Hamarosan meg fogja találni az Önnek legmegfelelőbb ritmust. Ha egyik kisbabája gyengébben szopik, fontos, hogy mindegyik csecsemőjét mindkét melléből szoptassa, hogy a tejképződést egyenletesen serkentse. Az oldalak cseréjével a szem-kéz koordináció is optimálisan fejlődik. Másoknál inkább az válik be, ha mindkét kisbaba megkapja a saját mellét és önmaga szabályozza szükségletét. Ha a kisbabák jól gyarapodnak, megérzése és egyéni igényeik alapján teheti őket mellre. Ha valamelyik kisbaba vagy egyikőjük sem hízik eleget, pár napon keresztül jegyezze le, milyen gyakran szoptatta őket és hány nedves pelenkájuk és székletük volt. Ejszaka jobban alszanak az ikrek, ha érzik egymás közelségét Ha az Ön ágyában vagy külön ágyban, de közvetlenül az Ön ágya mellett alszanak, könnyebben megoldhatók az éjszakai szoptatások. Ha az egyik kisbaba szopott, talán felébresztheti a másikat is, hogy utána Ön is többet tudjon aludni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket helyesen beszélni?

Amikor a kisgyerek kezdi felfogni a nyelvtan bonyolultabb formáit is, ismételjük el azt, amit mondott, …

Leave a Reply