Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Élvezeti szerek és drogok szoptatáskor

Élvezeti szerek és drogok szoptatáskor

• A mértékkel fogyasztott koffeint a kisbabák általában elviselik. Vannak azonban olyanok is, akik túlságosan izgatottak lesznek, sokáig ébren maradnak. Ebben az esetben fogyasszon kevesebb koffeint.
• Az alkohol átmegy az anyatejbe és megváltoztatja annak ízét. Előfordulhat, hogy kisbabája ezért szopik kevesebbet. Az alkohol ráadásul meg is nehezíti a tejleadó reflex működését és ezáltal negatív hatást gyakorol a tejmennyiségre. Ha néha, különleges alkalmakkor elfogyaszt egy kis pohár bort vagy sört, az nem akadálya a szoptatásnak. A mértéken felüli alkoholfogyasztás vagy akut alkoholizmus esetében káros a szoptatás folytatása.
• A nikotin kedvezőtlen hatással van a tejképző hormonra és ezért negatív hatást gyakorol a tejmennyiségre is. A dohányzás a szoptatott kisbabáknál lassú növekedést, nyugtalanságot, hányást, hasmenést, a felső légutak gyakoribb megbetegedését okozhatja, valamint a meglévő allergiák rosszabbodásához, korai elválasztáshoz vezethet, és gyakrabban fordul elő dohányzás felnőtt korban. Ha véglegesen nem képes leszokni róla, legalább csökkentse a cigarettamennyiséget. Semmiképpen ne dohányozzon szoptatás előtt vagy közben. A kisbabának a passzív dohányzás is árt.
• A kábítószer a kisbaba számára kétszeres kockázatot jelent: az anyatejjel átkerül az ő szervezetébe is; ezenkívül a drogfüggőség hátrányosan befolyásolhatja a gyerek gondozását. A szoptatás ideje alatti drogfogyasztás káros a kisbabára nézve. Csak Methadon fogyasztása esetén szabad orvosi felügyelet alatt szoptatni – feltéve, hogy más kábítószert nem fogyaszt a kismama.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply