Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Szopási sztrájk – ha a kisbaba elutasítja az anyamellet

Szopási sztrájk – ha a kisbaba elutasítja az anyamellet

Előfordul néha, hogy a kisbaba már hosszú ideje tartó begyakorolt szopás után hirtelen abbahagyja a szopást, sírni kezd vagy elutasítja az anyamellet. Talán felágaskodik, talán boldogtalannak tűnik, úgy viselkedik, mintha a mell valami szörnyűség lenne. Ezt a viselkedést nevezik szopási sztrájknak.
Az édesanyákat ez a szituáció megzavarja és nyugtalanítja, kisbabája elfordul az anyamelltől, mely eddig vigaszt és táplálékot jelentett. Anyaként nyilván elbizonytalanodik ebben a helyzetben és valószínűleg azt kérdezi, mit csinált rosszul. Ám nyugodjon meg: kisbabája nem mint édesanyát utasítja el, hanem nehézségei vannak a táplálkozással a mellen.
Fontos, hogy kisbabája a mell elutasítása ellenére elegendő folyadékot vegyen magához. Próbálja meg a mellet olyan gyakran kiüríteni, amilyen gyakorisággal a kisbaba korábban szopott és adja oda neki a tejer kiskanállal vagy csészéből, de semmiképpen ne cumisüvegből.
Ha mellét rendszeresen ingerli a tejtermelésre és kisbabája elegendő táplálékhoz jut, megkezdődhet a nyomozás az okok felderítésére. Szopási sztrájkot okozhat, ha megváltozott a tej szaga vagy íze. A változás oka lehet egy új szappan, új mosószer, parfüm, szokatlan élelmiszer, alkohol, fűszerek vagy vitaminkészítmények. A menstruáció kezdete, egyes gyógyszerek vagy kezdődő mellgyulladás szintén megváltoztathatja a tej ízét.
Elegendő időt hagyni a babának:
Adjon időt magának és ne sürgesse a kisbabát se. Mindkettőjüknek sok gyengédségre, test- és bőrkontaktusra van most szüksége, éjjel az ágyban, nappal pedig a kendő segítségével. Próbálja meg a szoptatást nyugodt légkörben, esetleg félálomban, hordozás közben vagy a fürdőkádban. Kerüljön mindent, ami elterelheti a baba figyelmét.
Nagy hőségben váltogassa gyakran az oldalakat vagy szoptasson fekve.
A hetedik-kilencedik hónap körül jelentkező szopási sztrájkot gyakran összekeverik a kisbaba elválasztás iránti igényével. A kisbabák azonban normális körülmények között az első életévben nem szoknak le maguktól az anyamellről. A szopási sztrájk többnyire hirtelen jelentkezik és a kisbaba elégedetlen. Az önálló elválasztódás ezzel szem¬ben lassú folyamat, a kisbaba szép
lassan veszti el érdeklődését a mell iránt, közben viszont elégedettnek látszik. Ezért, ha ebben az időszakban találkozik szopási sztrájkkal, próbálja meg kisbabáját sok-sok szeretettel ismét szopásra biztatni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás