Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Befelé forduló és lapos mellbimbó

Befelé forduló és lapos mellbimbó

A mellbimbók nagyon különbözők lehetnek. A lapos mellbimbó nyugalmi állapotban alig emelkedik ki a mellszövetből; szoptatás közben viszont, vagy ha hideg éri, ha valami dörzsöli, vagy a tejöblöket összenyomjuk, akkor kiemelkedik. A befelé forduló vagy rejtett mellbimbó ellenben bizonyos körülmények között nyugalmi állapotban kiállhat, viszont ha a tejöblöket összenyomják, a tejjáratok befelé húzzák a mellbimbót. Ezt hüvelyk- és mutatóujjával saját maga is kipróbálhatja. Alapvetően majdnem minden mell alkalmas a szoptatásra. A kisbaba a mellet szopja és nem a mellbimbót. Sok édesanya szoptat különös formájú mellbimbóval minden komplikáció nélkül. Ha egy-két dologra odafigyel, valószínűleg problémamentesen beindul a szoptatás, még akkor is, ha szokatlan formájú a mellbimbója.
A mellbimbó megváltozik a terhesség alatt, a terhesség végén lehet, hogy másképp reagál, mint az elején. A befelé forduló és lapos mellbimbó előkészítését a terhesség során az egyes tanulmányok különbözően ítélik meg. Ha óránként hordja a bimbókiemelőt a hetedik hónaptól és később a szoptatások között, akkor lehet, hogy a befelé forduló mellbimbó lassan megnyúlik. A lapos mellbimbót lehet masszírozni, hogy könnyebben kiemelkedjen.
Kérem, vegye figyelembe!
Ha idő előtti fájásokra hajlamos, nem szabad a mellbimbóját masszíroznia. Az ingerlés fájásokat válthat ki. Lapos vagy befelé forduló mellbimbó esetén a legfontosabb intézkedés, hogy az első napokban nagyon pontosan tartsuk be a szoptatásra vonatkozó javaslatokat: a kisbabát tartsa állandóan maga mellett és az első éhségre utaló jelnél azonnal tegye mellre. Ügyeljen arra, hogy kisbabája csak az Ön mellét szopja. A cumi és a bimbóvédő is olyan kiálló részhez szoktatja a babát, amit aztán a mellen nem talál. Az ujjal etetés is zavarhatja a szopást befelé forduló vagy lapos mellbimbó esetén. A kisbabának meg kell tanulnia a szopási pont ingerlése nélkül szopni. Nagyon fontos, hogy ezt a tanulási folyamatot és a mellel kapcsolatos élmények bevésődését az első napokban ne zavarja meg semmi. A helyes mellre tétel, a helyes testhelyzet szintén rendkívül fontos!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás