Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Anyatejes táplálás nagyobb gyermeknél

Anyatejes táplálás nagyobb gyermeknél

Meddig szoptassuk gyermekünket?
Arra a kérdésre, hogy meddig tartson a szoptatás időszaka, nem lehet általános választ adni. Minden anya és gyermeke más, és a szoptatás olyan kapcsolat, mely kölcsönösségen alapul.
Ezért saját magának kell rájönnie a válaszra.
Az első hat hónapban a csecsemő legoptimálisabb táplálása a kizárólagos szoptatás. Ezután a szoptatás folytatása – kiegészítő táplálékok fokozatos bevezetése mellett – számos egészségi és érzelmi előnnyel jár az anya és gyermeke számára is.
Akármilyen rövid vagy hosszú ideig tart is a szoptatás, mindenképpen nyereség a kisbaba számára és az Önök kapcsolata szempontjából is. Ne engedje, hogy mások megjegyzései megzavarják, ha Ön és gyermeke élvezik a szoptatást.
A szakemberek javaslata
A Gyermekorvosok Amerikai Akadémiája és a Magyar Gyermekorvosok Szakmai Kollégiuma is azt javasolja, hogy a gyerekeket az első fél évben kizárólag szoptassák, majd kiegészítő táplálék adása mellett folytassák a szoptatást legalább az első életév végéig, azután pedig addig, ameddig az anya és a kisbaba azt kívánja. Az egészségügyi világszervezet (WHO) legalább két év szoptatást javasol, éljenek a gyermekek a világ bármely táján, azután addig, ameddig az anya és a kisbaba azt kívánja.
Nem lehet minden szoptatási kapcsolatban megvalósítani azt, ami elméletileg optimális. Tovább szoptassunk-e vagy sem, ez az érintettek, azaz az édesanya és gyermeke dolga, de az apára is tartozik. A hosszú ideig tartó szoptatás mellett nagyon sok minden szól, ellene azonban semmi.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás