Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Szilárd étel bevezetése

Szilárd étel bevezetése

Kezdjük pépes étellel
A legtöbb kisgyerek körülbelül hat hónapos korban kezd érdeklődni a felnőttek ennivalója iránt. Kisbabája mindent ki szeretne próbálni, amit Önök esznek. Ezt jelzi csillogó szeme, rugdalózása vagy kinyújtott karja. Időközben már félreérthetetlenül ki tudja magát fejezni.
Az első életév második felében ajánlatos az étkezések során a kisbabának előbb az anyamellet, utána valami mást, valami pépeset kínálni. Az újonnan bevezetett ételekkel ne helyettesítsük túl hamar az anyatejet. Az első szilárd étel csak próbaként szolgál és arra jó, hogy a kisbaba ismerkedjen az ételekkel. Ilyen lehet például egy kis összetört krumpli vagy banán, érett körte vagy egy kanál reszelt alma. Nem lényeges, hogy kisbabája éppen hat hónaposan fogadja el a felkínált falatot. Talán még kis ideig várni szeretne vagy inkább valami mást kíván. Ne kényszerítse babáját arra, hogy megegye, amit kínált neki.
Érdemes először csak egyetlen ételt bevezerni, hogy esetleges allergiás reakciót korán és egyértelműen fel lehessen ismerni. Ezenkívül ajánlatos a tehéntejjel, tej-termékekkel, búzával és tojással kilenc-tizenkét hónapos korig várni, mert ezek az élelmiszerek vezetnek a leggyakrabban élelmiszer-érzékenységhez.
Kisbabája az első hetekben valószínűleg csak kis mennyiségeket fog enni – főleg anyatejet iszik és ahhoz kap egy-két teáskanál kiegészítést. Szép lassan növelhető ez a mennyiség. Ugyanúgy, mint szoptatáskor, figyeljen itt is a gyermek jelzéseire, melyek az éhségre vagy a jóllakottságra utalnak. Többnyire folyamatos az átmenet a kisebb és nagyobb mennyiség között. Egyszer csak azt veszi észre, hogy gyermeke már egy rendes adagot elfogyaszt.
Az üvegekben kapható, előre gyártott pépek praktikusak, de viszonylag drágák, és nem feltétlenül szükségesek. A kisbaba ételeit viszonylag egyszerűen el lehet készíteni azokból az ennivalókból, amiket a család eszik, például ha fűszerezés előtt kivesz belőlük egy adag zöldséget és villával szétnyomja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply