Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Szoptatás és fogak

Szoptatás és fogak

A szoptatás tovább folytatódik
Négy-öt hónapos korban a szoptatás a kezdeti időszakhoz képest megváltozott. Ön és gyermeke már összeszoktak, és a kisbaba egyre jobban ki tudja üríteni az anyamellet. Az étkezések általában rövidebbek és a szopások között hosszabb idő telik el.
Míg az újszülött belemerül a szopásba, szemét becsukja és úgy tűnik, se lát, se hall, az idősebb kisbabának könnyen elterelődik a figyelme. Érdeklődik minden iránt, ami a környezetében történik. Talán hall valami zajt szopás közben, elengedi az anyamellet és elfordítja fejét, lehet, hogy többször tart szünetet szopás közben. Ez zavarhatja az édesanyát, de tudnia kell, hogy a nagyobb babáknál általában így szokott lenni. Ne gondolja tehát, hogy ez annak a jele, hogy már nem szeretne szopni. Bizonyos körülmények között érdemes a szoptatás idejére valamilyen csendes, megszokott helyre visszahúzódni. Az is lehet azonban, hogy a kicsi megtanul egyszerre szopni és nézelődni.
Ha jön az első fog
Valamikor aztán megjelenik az első fog. Ebben az időszakban megtörténhet, hogy kisbabája megharapja a mellét, ami nagyon fájdalmas lehet. Nem szándékosan teszi, és nem akar Önnek fájdalmat okozni, csak kipróbál egy új mozdulatot és nem tudja, hogy ez milyen hatást vált ki. Ha akaratlanul összerándul, mert fáj a melle, lehetőleg ne reagáljon túl hevesen, nehogy megijessze a kicsit. Azonnal szakítsa félbe a szoptatást, és magyarázza el a babának, hogy a mama mellét nem szabad megharapni. Adjon neki helyette egy rágókarikát, amit fogzásnál rághat. Ha a harapás ennek ellenére megismétlődik, tartsa készenlétben kisujját, hogy a harapást megakadályozhassa.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply