Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Cumisüveges táplálás

Cumisüveges táplálás

A szoptatás mintájára lehet cumisüvegből is etetni
• Mindig tartsa karjában kisbabáját, ha cumisüvegből eteti vagy feküdjön mellé az ágyban. Tartsa az üveget amennyire csak lehet közel a saját testéhez és a kisbabát fordítsa közben maga felé. Élvezze a szemkontaktust és a kettejük között kialakuló kommunikációt. Ha egyszer bal oldalon, máskor jobb oldalon eteti a kisbabát, azzal edzésben tartja a szem-kéz koordinációt. Ne engedje, hogy kisbabája maga tartsa a cumisüveget – ez nem a pozitív fejlődés jele, hanem szétválasztja a táplálkozást és a kapcsolatot. Soha ne hagyja kisbabáját egyedül a cumisüveggel úgy, hogy az üveget összetekert törülközővel támasztja meg, mert fennáll a veszélye, hogy a kisbaba félrenyel. Amikor csak lehetséges, etesse a kisbabát a cumisüvegből úgy, hogy meztelen melléhez simul.
• Tekintse a szoptatást mintának, és kizárólag Ön adja a kisbabának a cumisüvegből a táplálékot. Ez az első intenzív kötődés az alapja a gyermek minden későbbi kötődésének élete során. Az apa számára sok egyéb lehetőség adódik a bensőséges kapcsolat kialakítására. Ha nincs rá módja, hogy mindig saját maga adja a cumisüveget gyermekének, ugyanaz az egy-két személy vegye át ezt a feladatot, például az édesapa. A kötődési képesség fejlődése szempontjából fontos, hogy mindig ugyanazzal az egy-két személlyel találkozzon a kisbaba.
• Az étkezések elején érintse meg kisbabája ajkát a cumival vagy ujjával és várja meg, amíg bekapja a cumit. Így megtanulja jelezni szükségleteit. Akarata ellenére ne nyomja a cumit a szájába! Figyeljen a baba jelzéseire, ha már eleget ivott és ne próbálja az utolsó 20 milliliter elfogyasztására is rávenni.
• Rakjon az üvegre puha cumit, mely olyan formájú, hogy kisbabájának akkorára kelljen nyitnia a száját, mintha a mellre harapna rá. A lyuk legyen nagyon kicsi, hogy a cumisüvegből történő
etetés is annyi ideig tartson, mint egy szoptatás, tehát körülbelül 20-30 percig. Csak így dolgoztatja meg kellően a kisbaba a szájizomzatát, melyre később a beszédhez szüksége lesz, és csak így jut elég testkontaktushoz.
• Adjon a kisbabának adaptált csecsemőtápszert (egyes jelű tápszer) vagy ha szükséges hypoallergén fajtákat, de ne adjon neki későbbi korra való tápszereket (kettes jelű tápszer). A kezdőtápszereket igény szerint adhatja kisbabájának. Így megtanulja kisbabája éhségérzetét és jóllakottságérzetét észrevenni és táplálékszükségletét szabályozni. Ez azért fontos, hogy később is megfelelően tudja ezt kezelni. A kezdő tápszer összetétele jobban hasonlít az anyatejéhez, mit a későbbi úgynevezett elválasztó tápszer. Ezért minden egyéb értelmű reklám ellenére a cumisüveges táplálás teljes időtartama alatt ezt adja kisbabájának, míg élete második évében már nem lesz szükség a cumisüvegre. Az elválasztó-tápszer nagyobb arányban tartalmaz szénhidrátot és cukrot. Kizárólag csak a csomagon található utasítás szerinti mennyiséget szabad etetni, különben fennállhat a túltáplálás veszélye.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás