Artrózis

Az ízületi betegségeknek sok típusát különböztetik meg. Egyik gyakori formájuk az ízületi kopás (artrózis, köznyelven porckopás).
Okok és tünetek
Az artrózis az ízületi porc kopása következtében kialakuló degeneratív betegség. Az egészséges porcok sima felülete mentén a csontok súrlódás nélkül, fájdalommentesen fordulhatnak el egymáson. Ha azonban a porc elkopott vagy megsérült, a csontok egymáshoz súrlódnak, ami fájdalmat és ízületi merevséget okoz. Rögzült rossz tartás miatti egyenetlen terhelés is okozhat porckopást. Az is elő fordul, hogy a medence valami miatt kissé elcsúszik (valaki gyerekkorában nagyot esik a „hátsójára”), olyankor a térd terhelése változik meg Ez is okozhat később a térdben porckopást.
Idősebb korban sokaknál fordul elő, hogy a porcok víztartalma csökken, később meszesedés lép fel. Ilyenkor fájdalom jelentkezik, az ízületek mozgása beszűkül. A betegség előre haladtával az ízületek eldeformálódnak. Az ízület szélein ugyanis fokozott csontképződés kezdődik, mészgöbök keletkeznek Ezeket operációval el lehet távolítani, de sajnos idővel kiújulnak. Ha a porc nagyon súlyosan károsodik, ízületi protézist ültetnek be.
A panaszok nyirkos időben, illetve megterhelő tevékenységet követő reggelen különösen súlyosak.
A testsúlyfaktor
Az elhízás növeli a porckopás veszélyét, mert növeli az ízületek megterhelését — a térd és a csípő például sokkal hamarabb megbetegszik, ha nagy súly nehezedik rájuk. A nem túlzottan megerőltető testmozgás (Pl. úszás, kerékpározás, séta) ésszerű, zsírszegény étrenddel kiegészítve segíthet a betegség megelőzésében, illetve a tünetek enyhítésében.
A rendszeres testmozgás, illetve a gyógytorna mindenféle ízületi betegség megelőzésében és kezelésében alapvetően fontos tényező. Erősíti az ízületeket védő izmokat, s megelőzi az ízületek elmerevedését. Ügyelnünk kell azonban arra, hogy ne erőltessük túl magunkat, illetve, hogy a megfelelő izomcsoportokat erősítsük, ezért súlyosabb panaszok esetén mindenképpen érdemes gyógytornászhoz fordulni.
Gyógyszerezés
A porcot glükozamin készítményekkel lehet pótolni, enyhébb porckopás esetén segítségükkel tünetmentességet lehet elérni. Enyhe fájdalomcsillapító hatásuk is van.
Étkezés
Ízületi kopás esetén jót tesznek a teljes kiőrlésű gabonafélék, friss gyümölcsök, zöldségek Az erősen fűszeres ételeket, telített zsírsavakat tartalmazó zsírokat, cukort, sót mérsékelten szabad csak fogyasztani.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lúdtalp

Tünetei: a (tipikusan emberi) hosszanti boltozat összeomlása: terhelés és teherbírás közötti aránytalanság (túlterhelés) nem vagyunk …

Leave a Reply