Puma

A puma Észak-Amerika legnagyobb macskaféléje (néhány kisebb jaguárpopulációtól eltekintve). Hívják hegyi oroszlánnak vagy kaguárnak is ,de még számos elnevezése ismeretes. A farkas és a medve mellett az egyik legfontosabb ragadozó elterjedési területén, Dél-Amerika déli részétől egészen Alaszkáig.
Észak-Amerika keleti részén számuk növekedni látszik, mivel egyre többen számolnak be arról, hogy pumát láttak. Környezetéhet jól alkalmazkodik, megél a mocsártól kezdve az erdőkön át a hegyekig.

Latin neve – Felis concolor – egyszínű macskát jelent, mivel bundája egységes színezetű (ami lehet sokféle a sárgásbarnától a sötétbarnáig – ez attól függ, hol él, mint ahogy a bunda vastagsága is). A kölykei az oroszlánéhoz hasonlóan foltos mintázatúak. Ismertetőjele a jellegzetes fekete mintázat a fején és a farka végén. Ahogy nő, foltos kölyökbundáját egyszínűre cseréli. Hossza 1,5-2,5 méter között változik, súlya 35-7o kg vagy akár még több is lehet. A hím majdnem kétszer akkora, mint a nőstény.

A puma az egyik legatlétikusabb nagymacska. A mellsőnél valamivel hosszabb hátsó lábának köszönhetően kiváló ugró (álló helyzetből 6 méterre, és kb. 2,5 méter magasra ugrani nem nehézség neki). Ez a tulajdonsága teszi képessé arra, hogy bármilyen prédára sikeresen vadásszon.
Hegyes, erdős vidékeken nagyon otthon érzi magát, könnyen felugrik a sziklára vagy a fára, és nehézség nélkül közlekedik az ágak között. Már a pumakölykök is nagyon energikusak, és próbálgatják ügyességüket, míg anyjuk vissza nem tér a vadászatból.

Bár a nagymacskák közé tartozik, a Felis nemzetségbe sorolták be (mint a vadmacskát) a Panthera helyett. Úgy tűnik, a puma átmenetet képez a nagy- és “kismacskák” között, ami két tulajdonságának köszönhető.
Egyik ilyen tulajdonsága az, hogy nem tud bőgni mint az oroszlán, a tigris vagy a leopárd. Hiányzik ugyanis nála az az erős, porcos hangszál, ami ezt lehetővé teszi (az embernek is hasonló hangszála van, csak vékonyabb). A puma ebben a kisebb macskákhoz, valamint a gepárdhoz és a hópárduchoz hasonlít. Másik tulajdonsága, ami miatt nem a többi nagymacskához sorolták, a fejforma. A tigris, oroszlán feje széles és hosszú, míg a puma feje rövidebb és keskenyebb. Így a puma ötvözi magában a nagymacskák nagyságát és erejét a kismacskák fürgeségével.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Repülő Hófehérke: a Bali-seregély

A Bali-seregély a trópusi seregélyek közül talán a legszebb. Bali szigetén kívül – amelynek nemzeti …

Leave a Reply