Kezdőlap / Szívinfarktus / Árulkodik a nyaki ütőér

Árulkodik a nyaki ütőér

Amerikai orvosok dolgozták ki a módszert az időskori szívinfarktus kockázatának megállapítására. A kutatók hat éven át 4476 hatvanöt éven felüli pácienst figyeltek meg, és kiderítették, hogy a nyaki ütőerek falvastagsága megbízható adatokat szolgáltat az infarktus-hajlam kimutatására. Hat évvel a vizsgálat megkezdése után megállapították, hogy a megvastagodott nyaki ütőerű kísérleti személyek 20 százalékának háromszor nagyobb volt az esélyük infarktusra vagy agyvérzésre, mint a vékony falú ütőérrel rendelkezőknek. Ennek az a magyarázata, hogy a megvastagodott erek rugalmassága csökken, kevésbé jól működik a vér áramlása. Emiatt a szívnek sokkal keményebben kell dolgoznia, hogy átpumpálja a vért a megkeményedett érrendszeren, tehát hamarabb kimerül, mint normál esetben.
Minél vastagabb a nyaki ütőér, annál több benne a lerakódás. Ezek a lerakódások viszont az érelmeszesedés és az ezzel járó, a szívet és az agyat fenyegető veszélyek csalhatatlan jelei.
Az adatokhoz legkönnyebben ultrahangos vizsgálattal lehet hozzájutni. Ideális lenne, ha minden 65 éven felüli embert rendszeresen vetnének alá ilyen szűrővizsgálatnak.
A kísérleti kutatásokat végző orvosok arra is kíváncsiak voltak, hogyan lehetne az erek rugalmasságát megőrizni. A fokhagyma hatóanyaga, az allicin bizonyult a legsikeresebbnek. Ezt is egy kontrollcsoporton kísérletezték ki. A fokhagymával 2 éven át kezelt csoport erei sokkal rugalmasabbak voltak a fokhagymát nem fogyasztó személyek érrendszerénél. Egy 80 éves, fokhagymadrazsét szedő férfi ereinek rugalmassága egy 60-65 éves kezeletlen férfiének felelt meg. Ez azt jelenti, hogy két év fokhagymadrazsé szedés után az erek biológiai életkora 10-15 évvel csökkent, szívinfarktusra való hajlamuk csökkenésével együtt.
Ugyancsak kutatási eredmények támasztják alá, hogy a rendszeres halfogyasztás is megóv a szívkatasztrófától. Azon kísérleti személyeknek, akik havonta egy kg halat fogyasztottak, 40 százalékkal alacsonyabb volt az infarktusos halálozási arányuk azokhoz képest, akik nem fogyasztottak halat értékelhető mennyiségben.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Hozzászólás