Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Aszpirin allergia

Aszpirin allergia

Az aszpirin igen széles körben használt gyógyszer gyulladások, láz és sérülések esetén. A népességnek körülbelül az 1 százalékánál azonban enyhébb vagy súlyosabb allergiás reakciókat okoz. Az aszpirin allergia az immunrendszer válasza az aszpirinre, amelynek tünetei a bevétel után többnyire egy órán belül jelentkeznek.
Az aszpirin allergia viszonylag gyakori azok körében, akik asztmában szenvednek: körülbelül az asztmások húsz százalékának van ilyen allergiája.
Az aszpirin allergia tünetei a kiütés, csalánkiütés, bőrviszketés, orrfolyás és könnyezés, köhögés és zihálás, légzési nehézségek. Az aszpirinnel kapcsolatban nemigen alkalmaznak allergiatesztet.
Ahhoz, hogy elkerülhessük az aszpirint, tudnunk kell, hogy sok recept nélkül kapható fájdalomcsillapítóban és megfázás elleni készítményben megtalálható. Ezért kérdezzük meg a gyógyszerészt vagy olvassuk el alaposan a gyógyszer tájékoztatóját.
Akinek aszpirin allergiája van, érzékeny vagy allergiás lehet más nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekre is, mint például a paracetamol, az ibuprofén vagy a naproxen. Legyünk óvatosak, olvassuk el a címkéket.
Az aszpirin allergiában szenvedőket van, hogy fokozatosan hozzászoktatják ehhez a gyógyszerhez. Először nagyon kevéssel kezdik, majd fokozatosan emelik az adagot, és egy idő után a szervezet allergiás reakció nélkül tudja tolerálni a szert. Orvos dönti el, hogy valaki alkalmas-e az ilyen hozzászoktatáshoz. Mindenesetre az aszpirinnel jó ha vigyáznak azok is, akik nem allergiásak rá, ugyanis nagy mennyiségben májkárosító hatása van. Foghúzás után sem ajánlott mint fájdalomcsillapítót használni, mert lehet, hogy miatta nehezen áll el a vérzés, ugyanis véralvadásgátlóként is működik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás