Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Nyaralás / Ausztrália – Sydney

Ausztrália – Sydney

Ausztrália az egyetlen olyan ország amely egy teljes földrészt foglal el. A kontinens az Indiai és a Csendes-óceán határvonalán helyezkedik el. Sydney Ausztrália legnagyobb városa és Új-Dél Wales állam fővárosa a Csendes-óceán partján fekszik. A város legfőbb nevezetességei az Operaház és a Harbour Bridge (kikötő híd). Legnagyobb repülőtere a Kingsford Smith International. Tengerpartja helyenként 50-60 méter magas függőleges sziklafal, máshol szörfözésre alkalmas homokos tengerpartok találhatók. Két óriási öbölre épült. Területén több mint 70 strand jellegű tengerpart (beach) található, melyek közül a leghíresebb a szörfözők kedvence, a Bondi Beach. Ausztráliában bal oldali (jobb kormányos) a közlekedési rend. Gépkocsivezetéshez itt is szükség van nemzetközi gépkocsi vezetői jogosítványra. Nagyon kevés motorost látni az utakon, itt mindenki kocsival jár. Egyszerűen mások az ízek mint Magyarországon.
Piros arany – Ajvar (Erről mintázták a magyar piros aranyat. Jugó delikben kapható. Jobb, mint a magyar utánzata.)
Delikát – Vegeta (Erről mintázták a magyar delikátot. Jugó delikben kapható.)
Túró – farm cheese, cottage cheese, fresh cheese (Minden nagy élelmiszerboltban megtalálható, de nem biztos, hogy pontosan olyan, mint amilyet megszokott.)
A Sydney Operaház a késő modern építészet egyik remekműve. Ez az épület nemzetközileg is csodált és büszkén tartják nagyra az ausztrálok. Nemcsak kulturális események színhelyéül szolgál, hanem reprezentációs céloknak is megfelel. A jellegzetes tető az egymással összefüggő boltíves „héjak” kialakításával válik egységessé. Úgy állnak, mint a vitorlák. Az opera tetőszerkezetének „vitorlái” 161 tonna súlyúak és 67 méter magasak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aggtelek

Aggtelek egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község, az Edelényi kistérségben, a szlovák határtól nem messze, Miskolctól 50 …

Leave a Reply