Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Az a fránya hátfájás!

Az a fránya hátfájás!

Az egész világban egyre elterjedtebb probléma a hátfájás. Hazánkban is népbetegségnek számít ez a probléma, melynek áldozatául egyre többen esnek. Gyakorlatilag minden második ember valamikor az élete folyamán hosszabb-rövidebb ideig szenved ettől a népbetegségtől.
Most nézzük is meg mi is a kiváltó oka és, hogy hogyan tudunk ellene tenni:
Először a hátfájás eredendő oka a legtöbb esetben a mozgásszegény életmód. A mozgás sok mindenre orvosság, de nincs olyan gyógyszer, amely a mozgást helyettesítené.
Mivel a gerincoszlop stabilságához elengedhetetlen az erős hátizom, ezért a hátfájás elkerülésének illetve enyhítésének a legegyszerűbb módja az, hogy tartsd állandóan edzésben a hátizmodat. Azok az izmok, amelyek nincsenek fokozatosan edzésben egy bizonyos idő után ellustulnak, elernyednek, és szép lassan elsorvadnak. Ezért is fontos a rendszeres edzés, mely erősíti a hátizmot ez által magabiztos stabil állást biztosít a gerincoszlop számára is. A gyenge hátizomzat rossz testtartáshoz vezet, ami nem csak a hátfájás, hanem egyéb betegségek kialakulásában is nagy szerepet játszik. Tehát mozogj, kocogj, tornázz, végezz rendszeresen gimnasztikai gyakorlatokat! Minden gyakorlatsorozat jó, mely a hátizmait kellőképp megmozgatja, megdolgoztatja. Szenvedni nem kell a gyakorlatok alatt, sőt tilos!
Hisz nem az a cél, hogy még nagyobb bajt-problémát okozzunk, magunknak csak erősítsük finoman izmainkat. Álljunk, járjunk megfelelő testtartásban, üljünk, egyenesen normálisan ezek mind megelőzik a hátfájás kialakulását. Sőt a gyakori testhelyzet változtatással is megelőzhetjük a kellemetlen fájdalmak létrejöttét. A túlsúlyos emberek nagyobb terhet cipelnek, ez szintén nyomja a gerincoszlopot mely szintén kellemetlen hátfájást fog eredményezni.
Tehát a legkézenfekvőbb dolog hátfájás idején, hogy relaxálunk, pihentetjük hátizmainkat, masszíroztatjuk, és kissé megtornáztatjuk. Súlyosabb hátfájdalmaknál azért egy orvos felkeresése is ajánlatos.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply