Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / Sörkollektor – megújuló energia ingyen, a hétköznapokban

Sörkollektor – megújuló energia ingyen, a hétköznapokban

A megújuló energiaforrások kapcsán az átlagember leginkább az energiafű, a szélenergia, a víz és a Nap kiapadhatatlan erőforrásáról olvashat. Mindezek azonban a hétköznapokban elérhetetlennek tűnnek: senki nem termeszt magától energiafüvet, nem telepít szélerőművet, és a milliós költségű napelemek megvásárlását is csak igen kevesen engedhetik meg maguknak.
Az emberi találékonyság azonban nem ismer határokat: néhány évvel ezelőtt egy megyei napilapban megjelent egy cikk egy, a bács-kiskun megyei Fülöpjakab községben élő gazdáról, aki „gondolt egyet”, és elkezdett sörösdobozokat gyűjteni. A célja az volt, hogy jópár száz fémdoboz birtokában megépítsen egy úgynevezett sörkollektort, ami gyakorlatilag a jól ismert napelemek hétköznapi, minimális költséggel telepíthető változata.
Azóta már magyar nyelvű weboldal is létezik a „naplopók”, azaz a Nap energiáját a sörkollektorok révén hasznosító kísérletező kedvű barkácsolók számára. Hasznos tanácsokat, videókat, sőt sörkollektor térképet is találunk a weboldalon az országban található, sörkollektorral felszerelt házakról.
A sörkollektor egyszerű elven működik: a dobozokat először hőálló festékkel feketére festik, pont olyan „elemekké” szerelik össze, mint ahogy azt a jól ismert napelemekből ismerjük. A dobozokat tehát egymásba kell illeszteni, keretként akár egy használaton kívüli, kiselejtezett ablakkeretet is használhatunk, a végén pedig a kollektorban felforrósodott levegőt egy kis teljesítményű (pl. számítógépből kiszerelt) kis ventilátor juttatja a szobába.
A sörkollektor ugyan akkora teljesítményre nem képes, mint a hagyományos napkollektor, de hétvégi házak, melléképületek, akár kisebb nyaralók kiegészítő, nappali fűtésére az átmeneti időszakban, ősszel és tavasszal kiválóan alkalmas.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Napkollektor

Néhány évtizeddel ezelőtt, ha külföldre utaztunk, bizonyos házak tetején több-kevesebb “sötét tükröt” láttunk csillogni. Nem …

Hozzászólás