Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / Sörkollektor – megújuló energia ingyen, a hétköznapokban

Sörkollektor – megújuló energia ingyen, a hétköznapokban

A megújuló energiaforrások kapcsán az átlagember leginkább az energiafű, a szélenergia, a víz és a Nap kiapadhatatlan erőforrásáról olvashat. Mindezek azonban a hétköznapokban elérhetetlennek tűnnek: senki nem termeszt magától energiafüvet, nem telepít szélerőművet, és a milliós költségű napelemek megvásárlását is csak igen kevesen engedhetik meg maguknak.
Az emberi találékonyság azonban nem ismer határokat: néhány évvel ezelőtt egy megyei napilapban megjelent egy cikk egy, a bács-kiskun megyei Fülöpjakab községben élő gazdáról, aki „gondolt egyet”, és elkezdett sörösdobozokat gyűjteni. A célja az volt, hogy jópár száz fémdoboz birtokában megépítsen egy úgynevezett sörkollektort, ami gyakorlatilag a jól ismert napelemek hétköznapi, minimális költséggel telepíthető változata.
Azóta már magyar nyelvű weboldal is létezik a „naplopók”, azaz a Nap energiáját a sörkollektorok révén hasznosító kísérletező kedvű barkácsolók számára. Hasznos tanácsokat, videókat, sőt sörkollektor térképet is találunk a weboldalon az országban található, sörkollektorral felszerelt házakról.
A sörkollektor egyszerű elven működik: a dobozokat először hőálló festékkel feketére festik, pont olyan „elemekké” szerelik össze, mint ahogy azt a jól ismert napelemekből ismerjük. A dobozokat tehát egymásba kell illeszteni, keretként akár egy használaton kívüli, kiselejtezett ablakkeretet is használhatunk, a végén pedig a kollektorban felforrósodott levegőt egy kis teljesítményű (pl. számítógépből kiszerelt) kis ventilátor juttatja a szobába.
A sörkollektor ugyan akkora teljesítményre nem képes, mint a hagyományos napkollektor, de hétvégi házak, melléképületek, akár kisebb nyaralók kiegészítő, nappali fűtésére az átmeneti időszakban, ősszel és tavasszal kiválóan alkalmas.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Földenergia nekünk

A megújuló energiaforrások közül az egyik a geotermikus energia, amely a Föld belső hőjéből származó …

Hozzászólás