Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / Legfontosabb megújuló energiaforrásaink

Legfontosabb megújuló energiaforrásaink

A megújuló energiát valamilyen természeti jelenségből nyerhetjük folyamatosan ki. Ezt megújuló energiaforrásnak nevezzük. A fenntartható fejlődés alapelveivel összhangban van, vagyis nem árt a környezetnek, de a civilizációs fejlődésnek sem állja útját. Előnyük, hogy nem szennyezik a környezetünket, úgy mint a nem megújuló, fosszilis energiaforrások. (Például a kőszén vagy az urán) Nem jelentenek állandó fenyegetést a környezetükre, mint az atomenergia.
Lehetőséget biztosít arra, hogy a fogyasztó saját maga állítsa elő felhasználni kívánt energiáját.
A legfontosabb megújuló energiaforrásaink a nap, a szél és a vízenergia. A világon 2005-ben a vizet használták a legtöbb energia előállítására. Ez a megújuló energiaforrásoknak több mint a 60%-át adta ki.

A napenergiát a naperőművekben nyerhetjük. Előnye, hogy a szerkezet telepítése után, az energiát „ingyen kapjuk”. Csökkenti a más országoktól való energiafüggést, nem vonható embargó alá, vagyis nem akadályozhatják meg és nem tartóztathatják fel e energiaforrás használását. Hátrányai viszont, hogy nem mindig áll teljes mértékben a rendelkezésünkre, szezonális és nagy beruházással jár felszerelése.

A szélenergia felhasználása rohamos mértékben terjed az egész világon, de főleg Európában. Kitermelését szélturbinán végzik, mely lapátjait a szél megforgatja. Ennek forgási energiáját alakítja át az erőmű elektromos energiává. Már rég óta ismert, régebben fizikai feladatok elvégzésére használták, mint például gabonaőrlésre vagy vízpumpálásra.

A vízerőmű általában egy gáttal elrekeszelt folyó vizét használja fel turbinája meghajtására. A hasznosított energia mennyisége legnagyobb mértékben az átömlő víz mennyiségétől függ. A vízenergiát ezen kívül még az árapály-jelenség és a hullámok felhasználásával nyerhetjük ki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés …

Leave a Reply