Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Az adósminősítés helye a hitelezési folyamatban

Az adósminősítés helye a hitelezési folyamatban

Ha egy vállalkozásnak nem áll rendelkezésre saját forrás pénzszükségleteinek fedezésére, akkor idegen forrásokat kell bevonnia. Ennek egyik módja a bankhitel felvétele lehet.
A hitelezés folyamata egymástól jól elkülöníthető részekből áll, kezdve az igénylők döntéshozatalától a tartozás megfizetéséig.

Az igényelt hitel folyósításához és az ügylet lezárásához az alábbi folyamaton keresztül juthatunk el:

  • Hitelkérelem benyújtása és befogadása
  • Előszűrés
  • Hitelbírálat, döntés
  • Szerződéskötés
  • Folyósítás
  • Hitelgondozás
  • Hitelügylet lezárása

Mint látható, a hitelezés összetett feladat, mely több banki munkatárs alapos munkáját igényli.
A hiteligény beérkezését követően annak megítélésére kerül sor. A bank megvizsgálja, hogy az ügyfél képes és kész-e visszafizetni a hitelt a megállapodásnak megfelelően. Az adósminősítés úgy kapcsolódik a folyamatba, hogy a hitelezési döntés meghozatala előtt ezt el kell végezni, a hiteligénylőket be kell sorolni szegmensekbe, ezután hiteligénylési lehetőség alakul ki számukra. Az értékelést ezután rendszeres időközönként meg kell ismételni. A bankokban a több szem többet lát elvét alkalmazzák a hitel megadását vagy meg nem adását illetően., ugyanis legalább 2 bankszakembernek kell együtt döntenie a kérdésekről.
A vállalatfinanszírozás általánosan elterjedt alapja a négy szem elve (four eye concept), mely a felelősség megosztását jelenti. Lényege, hogy a forrást igénylő cég hitelkérelme illetve meglévő hitelkapcsolat esetén a módosítási igény mindig két banki szakterület (ami legalább két ember közös munkáját jelenti) együttes véleménye, javaslata és döntése alapján kerül elbírálásra!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply