Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / A hitelezési hajlandóságról

A hitelezési hajlandóságról

Miként is válaszolnak a bankok a bekövetkezett gazdasági eseményekre? Erről a Magyar Nemzeti Bank által végzett felmérés ad tájékoztatást, mely szerint szigorítják hitelnyújtási feltételeiket.
A vállalati hitelpiacon a hitelezési hajlandóság erőteljesen csökkent, elsősorban a nagy- és közepes vállalatok finanszírozásában. A felmérésben részt vevő 7 bank válaszadói összességében a kereslet erősödését érzékelték. Míg a hosszú lejáratú hitelek iránti igény csökkent a beruházások visszaesése miatt, addig a rövidlejáratú hitelek iránti kereslet nőtt. A bankok nyilatkozatuk alapján szigorították hitelezési feltételeiket, mind az ár-, mind a nem-ár jellegű tényezőkben a kedvezőtlen gazdasági kilátások, az iparág-specifikus problémák, a csökkenő kockázati tolerancia és a likviditási helyzet romlása (a források elérhetőségének nehezülése, a forrásköltségek magas szintjének fennmaradása) miatt. A kihelyezni kívánt hitelmennyiség visszafogása is megfigyelhető. A bankok a monitoring tevékenységüket is szigorítják, vagyis szorosabban fogják nyomon követni az ügyleteket.
2009. második felében a rövid lejáratú hitelek iránti kereslet növekedésére és a hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet visszaesésére, tehát folytatódó tendenciára számítanak a bankok. VÁLLALKOZÁSOK ADÓSMINŐSÍTÉSE: A csökkenő hitelkihelyezés hátterében a bankok kockázatvállalási hajlandóságának hanyatlása is szerepet játszik. De melyek is azok a módszerek, amelyek alapján felismerhető kockázatuk mértéke, azaz, hogy a kapcsolat a leendő, vagy a már meglévő ügyféllel a bank szempontjából kívánatos-e?
Figyelembe véve az általános helyzetet, a válságban a feltételrendszerek szigorítására van szükség. A szakmai munka felértékelődik, szerepe erősödni fog.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply