Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / A vállalati hitelezés jellemzői

A vállalati hitelezés jellemzői

A vállalati hitelek jelentős részét, 66 százalékát a kereskedelemben, gépjárműjavításban, feldolgozóiparban, építőiparban és az ingatlanügyekkel kapcsolatos ágazatokban tevékenykedő cégek kapták meg. Ezek jellemzően tőkeszegények, forrásigényük magas, ezért a legnagyobb náluk a hitelarány. A korábbi évhez képest jelentős változás az ágazat szerinti megoszlásban csak a villamosenergia, a gázellátás és a vendéglátás területén mutatkozott.
2009. elejére a vállalatok hitelkeresletének mérséklődése következett be, egyrészt a romló makrogazdasági környezet, másrészt a hitelpolitika változása, a hitelkínálat szűkülése miatt.
A gazdasági válság óta a bankok visszafogják vállalati hitelkínálatukat, ami forráshiányuk, valamint kockázatvállalási hajlandóságuk csökkenésével magyarázható. Emellett a vállalatok hiteligénye is alacsonyabb a magas kamatok és a recesszió által okozott mérséklődő üzleti aktivitás miatt.
A hitelezés visszaesése elsősorban a rövid lejáratú forgóeszközhitelek állományában következett be, a hosszú lejáratú, beruházási hitelek stagnálást mutattak. A magyarázatot az adhatja, hogy a csökkenő hitelkínálat illetve finanszírozási kereslet miatti alkalmazkodási kényszer a gyorsabban lejáró hitelszegmensben érvényesült először, míg a beruházási hiteleknél inkább csak a szokásos növekmény elmaradása tapasztalható. A rövid lejáratú hiteleknél a banki hitelkínálati oldal szerepe volt az erősebb a visszaesésben, míg a beruházási hiteleknél a hitelkereslet csökkenése lehetett a fontosabb tényező.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply