Kezdőlap / Agyvérzés / Az agyvérzés, és ami mögötte van

Az agyvérzés, és ami mögötte van

Agyvérzés (stroke) akkor keletkezik, amikor az agy különböző részeiben vérzés keletkezik, és az nem áll el.
Két fajtája van: az agyon belüli, valamint a belső és a külső agyhártya közötti vérzés.
Koponyán belüli vérzést okozhatnak különböző fejsérülések, és jó néhány tünettel járnak együtt.
Az agyon belüli vérzés 60 éves korban igen gyakori. Oka több is van. Például a magas vérnyomás, az erek könnyebben törnek, szakadnak. Vérzékenység- és alvadás gátlók szedése mellett jóval gyakoribb az agyvérzés.
Az agyvérzés hirtelen következik be, és majdnem mindig súlyos fejfájás a kezdeti panasz. Ez után jelentkezhet féloldali bénulás, beszédzavar, beszédkiesés, érzészavar, látásvesztés. Ahogy növekszik a vérömleny az agyban, úgy romlik a beteg állapota is. Felléphet hányinger, görcsrohamok és másodperceken belül jelentkezhet az eszméletvesztés is. És ha nem kerül orvoshoz, meg is halhat. Bár, akkor is meghalhat az ember, ha orvoshoz kerül időben. Sajnos minden benne van.
Kezelésében leghatékonyabb a műtéti beavatkozás, amikor is eltávolítják a vérlebenyt.
Sajnos legtöbbször az agyvérzés nagy területet érint, ilyenkor nem mindig élik túl a műtétet, vagy a műtét után hal meg a beteg. Esetleg az is előfordul elég gyakran, hogy a műtét után a beteg fél oldala lebénul vagy beszédzavarai lesznek. Ha az agyvérzés nem nagy területet érint, akkor a betegek igen könnyen javulhatnak.
A másik agyvérzés, amikor is a belső és a külső agyhártya között van vérzés, az rendszerint az egyik agyi ér megrepedése. Ezt a vérzést az artériás nyomás váltja ki. Ez már születéskor is jelen van, de csak panaszok esetén fordulnak többen az orvoshoz. És ez már fiatalkorban elég gyakori. Az ember hirtelen összeesik, szélütést kap, és ha nincs gyors segítség, ott halhat meg akár az utcán.
A tünetei: mielőtt megreped az ér, elő szokott fordulni, hogy fáj az ember feje, esetleg az arca, kettős látása van. Ezek a figyelmeztető jelek csak. Ha ezeket észleli valaki, sürgősen orvoshoz kellene fordulni, mert így megelőzhető az ér megrepedése.
Ha viszont megtörténik a baj, heves fejfájása lesz az embernek, melyet rövid eszméletvesztés követhet. Sajnos kómában is lehet maradni, bár ez nem gyakori, de előfordulhat.
Az agyvízben előforduló vér erősen irritálja az agyhártyákat, minek következtében hányinger, hányás, szédülés következhet. A beteget orvoshoz kell vinni sürgősen.
Szerencsére a tudománynak, ma már kimutatható pontosan a vérzés helye. És műtéttel el is lehet távolítani.
Mint minden betegséget, az agyvérzést is meg lehet előzni. És esetleg el is lehet kerülni. Mert vannak bizonyos kockázati tényezők, mint például a dohányzás, a magas vérnyomás, az ülőmunka, az ülő életmód, a magas vérkoleszterinszint. Tehát egészségesebben kell élni, sokat sportolni, kevesebb zsíros ételt fogyasztani, és figyelni a vérnyomást, hogy ne legyen magas.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A felismerés életet menthet

Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. Az egészségügyi felvilágosító kampányok eredményeként …

Leave a Reply